• Mladi u Srbiji se osećaju anksiozno, svaki drugi doživeo nasilje, a polovina želi da se iseli iz zemlje

  Polovina mladih u Srbiji oseća se anksiozno, svaki drugi doživeo je nasilje, ali je sve više onih koji nasilje opravdavaju – to su rezultati godišnjeg izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mladi u Srbiji se osećaju anksiozno, svaki drugi doživeo nasilje, a polovina želi da se iseli iz zemlje
  Foto: Pixabay

  Kad mladi u Srbiji diplomiraju, u proseku posao čekaju dve godine. To je samo jedan od problema sa kojima se suočavaju.

  „Vidimo da je stopa nezaposlenosti mladih, iako je bolja u odnosu na ranije godine, i dalje izuzetno visoka. Više od 50 odsto mladih ne zarađuje uopšte, veći deo njih je u obrazovnom sistemu, ali jako mali broj, od onih mladih koji zarađuje, ima veća primanja u odnosu na prosečnu potrošačku korpu“, kaže Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih.

  Polovina često oseća anksioznost, sedamdeset odsto bori se sa stresom, potvrđuju istraživanja.

  „Položaj studenata je ugrožen sada zbog rastuće cene iznajmljivanja stanova i zbog malog broja studentskih domova koji su njima dostupni što stvara veliki pritisak i na porodice, ali i na studente koji često moraju da rade kako bi mogli sebe da podrže dok studiraju“, dodaje Pejićeva.

  Više od trećine je pretrpelo fizičko i digitalno nasilje, skoro tri četvrtine verbalno, a seksualno svaki peti mladi čovek. Zabrinjava i to što više od 40 odsto njih nasilje opravdava. Dvostruko više nego 2022. godine.

  „Meni je žao što i dalje svaka škola bez obzira na veličinu nema bar jednog psihologa i jednog pedagoga koji bi dodatno bili ojačani da mogu da se bave mladima da mogu da im pomognu. Drugi sistem je zdravstveni. U neko ranije vreme, postojala su razvojna savetovališta pri domovima zdravlja koja su bila u okviru redovnog zdravstvenog osiguranja i koja su jedno vreme jako dobro radila, neki tragovi postoje sada. Moj poziv i apel je zdravstvenom sistemu da aktivira taj mehanizam“, ističe Biljana Lajović, psiholog.

  Istraživanje sprovedeno od proleća do leta pokazuje i da bi polovina mladih i dalje da se iseli iz zemlje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]