• Mraz oštetio voće, neće se ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini

  Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mraz oštetio voće, neće se ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini
  Foto: Pixabay

  On je za Betu rekao da se temperatura ovih dana u pojedinim krajevima zemlje spuštala i do munus pet-šest stepen Celzijusevih.

  „Najviše je oštećeno voće u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, oko 30 odsto, a to su regioni u kojima se proizvodi oko 40 odsto od ukupnog roda voća“, rekao je Keserović.

  Dodao je da je dosta stradalo i voće u okolini Subotice i višnje u Merošini, a da je najbolje „prošao“ region Fruške gore.

  Keserović je rekao da je najviše stradalo voće koje je rano cvetalo i da je interesantno da su proteklih godina uglavnom stradale kajsije koje rano cvetaju, a ove godine su više oštećene kajsije koje kasnije cvetaju.

  Mraz je oštetio najviše šljive, višnje, trešnje i kruške, a sneg je polomio mlade izdanke malina.

  Ocenio je da je uništen rod od 230.000 do 250.000 tona i da bi, ako ne bude novih vremenskih neprilika, rod ove godine mogao biti na nivou prosečnog, prošlogodišnjeg od oko 1.250.000 tona.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Motociklisti sve bahatiji na putevima

  Sezona dvotočkaša je uveliko počela, a sa njom i talas crnih vesti sa puteva Srbije. Samo proteklog vikenda na našim putevima život su izgubila dvojica mladih motociklista, a to je samo nastavak […]