• MULTIKULTURALNOST U PANČEVU

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U organizaciji Doma omladine u Pančevu, 29. septembra, u sali „Apolo“ održano je trojezično književno veče na kome su promovisane novinsko-izdavačke ustanove „Libertatea“ i „Makedonski informativni i izdavački centar“.

              Obe ustanove su formirali nacionalni saveti i obe imaju sedište u Pančevu. Njihov zajednički cilj je da preko izdavaštva i prevoda neguju jezik i čuvaju identitet svoje zajednice.

               Izdavačka kuća „Libertatea“ je ove godine obeležila 71 godinu od svog formiranja, a „Makedonski informativni i izdavački centar“ deset. Obe izdavačke kuće imaju brojne naslove koje predstavljaju na sajmovima i salonima knjiga.

              Svoje čitaoce „Libertatea“ obaveštava preko nedeljnika „Libertatea“, a rumunski jezik neguje preko časopisa za decu i mlade „Dečija radost“ i „Mladost“.

   

              – Napravili smo retrospektivu prethodnih deset godina u predstavljanju izdavačke delatnosti Novinsko-izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“, sa posebnim akcentom na informativno-političkom glasilu „Makedonska videlina“, časopisu za književnost, kulturu i umetnost koji izlazi četiri puta godišnje. „Videlo“ i časopis za decu i mlade „Duga“, istakla je Iskra Peneva, potpredsednica Odbora za kulturu pri Nacionalnom savetu makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

              Osim sa časopisima, prisutni su imali priliku da se upoznaju i sa delom naslova i prevoda koje izdaju ove dve kuće. Publici su, ipak, najzanimljiviji bili stihovi na srpskom, rumunskom i makedonskom jeziku koje su čitali Eugenija Balteani, Iskra Peneva, Violeta Pačevska, Grozdana Lučić Lalić, Branislav Veljković, Valentin Mik i Ranko Bebekovski.

              – Ovo je multikulturalnost, odraz nečega što je postojalo pre 70 godina. Nažalost, iako živimo u istom gradu, kada se govori o našim komunikacijama, mi samo živimo jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima. U našim publikacijama nema Makedonaca, a u njihovim nema nas. To nije dobro, mislim da i makedonski stvaraoci imaju šta da kažu za naša izdanja, kao što i mi imamo šta da kažemo za njihove časopise. To je zajednički problem koji treba da rešimo što pre, kaže Niku Čobanu, direktor izdavačke kuće „Libertatea“.

                          Na kraju programa, prisutni su imali priliku da čuju i nekoliko muzičkih numera koje je na fagotu izveo Vojislav Jocić.

  Liljana Lazareska

   

  Projekat „Redakcija na jezicima nacionalnih manjina – 013info/2016″ je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

  U organizaciji Doma omladine u Pančevu, 29. septembra, u sali „Apolo“ održano je trojezično književno veče na kome su promovisane novinsko-izdavačke ustanove „Libertatea“ i „Makedonski informativni i izdavački centar“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija