• МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТА ВО ПАНЧЕВО

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pročitajte na srpskom

  На 29 септември, во организација на Домот на младите во Панчево, во салата „Аполо“ се одржа тројазична книжевна вечер на која беа промовирани новинско-издавачките установи „Либертатеа“ и „Македонски информативен и издавачки центар“.

  И двете установи се формирани од националните совети и имаат седиште во Панчево. Нивна заедничка цел е преку издаваштвото и преводите да го негуваат јазикот и чуват идентитетот на својата заедница.  

  Издавачката куќа „Либертатеа“ годинава одбележа 71 година од своето формирање, а „Македонскиот информативен и издавачки центар“ десет години. И еднaта и другата куќа имаат бројни наслови со кои учествуваат на различни саеми и салони на книги.

  Своите читатели „Либертатеа“ ги известува преку неделникот„Либертатеа“, а романскиот јазик го негува преку списанијата за деца и млади „Детска радост“ и „Младост“.

   

  – Во претставувањето на издавачката дејност на НИУ „МИИЦ“ направивме ретроспектива за изминатите десет години со посебен акцент на информативното политичко гласило „Македонска виделина“, списанието за книжевност, култура и уметност кое излегува четири пати годишно „Видело“ и списанието за деца и млади „Ѕуница“, истакна  Искра Пенева, потпретседателка на Одборот за култура при Националниот совет на МНЗ во Република Србија.

  Покрај списанијата присутните имаа прилика да се запознаaт и со дел од насловите и преводите кои ги издаваат овие две куќи. Најинтересни за публиката сепак беа стиховите на српски, романски и македонски јазик кои ги читаа Еугенија Балтеани, Искра Пенева, Виолета Пачевска, Гроздана Лучиќ Лалиќ, Бранислав Вељковиќ, Валентин Мик и Ранко Бебековски.

  – Ова е мултикултуралност, одраз на нешто што постоеше пред 70 години. За жал иако живееме во ист град, кога се зборува за нашите комуникации, ние само живееме едни покрај други, а не едни со други. Во нашите публикации ги нема Македонците, а во нивните нѐ нема нас. Тоа не е добро бидејќи мислам дека и македонските творци имаат да кажат нешто за нашите изданија, како што и нашите имаат да кажат за нивните списанија. Тоа е заеднички проблем кој треба заедно во кратко време да го решиме, рече Нику Чобану, директорот на „Либертатеа“.

  На крајот од програмата присутните имаа прилика да слушнат и неколку музички нумери на фагот во изведби на Војислав Јоциќ.

                                                                                                 

   

  Projekat „Redakcija na jezicima nacionalnih manjina – 013info/2016″ je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije

   

   

   

  На 29 септември, во организација на Домот на младите во Панчево, во салата „Аполо“ се одржа тројазична книжевна вечер на која беа промовирани новинско-издавачките установи „Либертатеа“ и „Македонски информативен и издавачки центар“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]