• Najviše digitalnih radnika živi i radi u većim gradovima

  Najveći broj srpskih frilensera prisutan je u regionalnim centrima i velikim gradovima, pokazuju najnoviji rezultati jubilarnog 10. merenja „Gigmetra“, instrumenta koji opisuje digitalnu geografiju Srbije i zemalja u regionu u odnosu na rod, zarade i profesije kojima se najčešće bave digitalni radnici.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Najviše digitalnih radnika živi i radi u većim gradovima
  Foto: Pixabay

  Kontinuirano praćenje populacije gig radnika u regionima ukazuje da najveći deo populacije živi i radi u 28 gradova u Srbiji (84,1 odsto). Trenutno u Srbiji postoji 10 gradova u kojima populacija gig radnika prevazilazi udeo od jedan procenat. Pored značajne koncentracije gig radnika u četiri administrativna centra – Beogradu (41,2 odsto), Novom Sadu (13,1 odsto), Niša (8,3 odsto) i Kragujevcu (2,9 odsto), to su i Subotica, Pančevo, Kraljevo, Zrenjanin, Čačak i Kruševac.

  Budući da prema poslednjem merenju Leskovac više nije na listi gradova u kojima je više od jedan odsto ukupne gig populacije, Niš je ostao jedini grad sa značajnijim brojem gig radnika u regionima južne i istočne Srbije, navode iz Centra za istraživanje javnih politika, koji je inače još krajem 2019. godine razvio ovaj instrument merenja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]