• NBS: Međugodišnja inflacija u aprilu ostala nepromenjena, 5 odsto

  Međugodišnja inflacija u aprilu ove godine ostala je nepromenjena, na nivou od pet odsto, dok je bazna inflacija, odnosno indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta nastavila da usporava, spustivši se na nivo od 4,8 odsto međugodišnje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NBS: Međugodišnja inflacija u aprilu ostala nepromenjena, 5 odsto
  Foto: Pixabay

  Kako se navodi, kretanje inflacije u aprilu bilo je u skladu s projekcijama NBS, budući da početkom poljoprivredne sezone cene voća i povrća privremeno rastu, pri čemu već od maja očekujemo nastavak opadajuće putanje inflacije i njen povratak u granice cilja.

  Kada je reč o mesečnoj inflaciji ona je u aprilu iznosila 0,7 odsto i bila je u najvećoj meri vođena rastom cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, naftnih derivata i neprerađene hrane.

  U saopštenju NBS se naglašava da su cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u aprilu porasle za 0,6 odsto u odnosu na mart i njihov rast je bio gotovo ravnomerno raspoređen između proizvoda i usluga, preciznije najviše su poskupeli odeća i obuća, proizvodi kućne hemije, kao i pojedine usluge (stanarine, restorani i hoteli).

  Kako se dodaje, cene energenata su na mesečnom nivou u aprilu porasle za 0,9 odsto, što je u najvećoj meri bilo opredeljeno daljim rastom cena naftnih derivata od 3,2 odsto, dok su cene čvrstih goriva, s druge strane, treći mesec zaredom snižene.

  Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata, prema podacima NBS u aprilu iznosio je devet odsto.
  U okviru cena hrane, cene neprerađene hrane u aprilu u odnosu na mart 2024. porasle su za 1,8 odsto, vođene višim cenama voća, povrća i mesa, dok su cene prerađene hrane porasle za 0,3 odsto.

  Centralna banka ističe da posmatrano na međugodišnjem nivou, rast cena hrane ukupno posmatrano ostao je nepromenjen u odnosu na mart (2,9 odsto), dok su cene povrća bile niže za 3,4 odsto.

  NBS najavljuje da će detaljnije o faktorima koji su uticali na kretanje inflacije i novim makroekonomskim projekcijama centralne banke, biti reči na sutrašnjoj prezentaciji Izveštaja o inflaciji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija