• Neće imati ko da predaje u školama, Đukić Dejanović: Fale nam nastavnici, povećanje plata samo jedno od rešenja

  Srbiji fale prosvetni radnici, a nedostatak nastavničkog kadra se mora rešavati na razne načine, od kojih je povećanje zarada samo jedan vid, a nekim nastavnicima će značiti i mogućnost doškolovavanja, izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Neće imati ko da predaje u školama, Đukić Dejanović: Fale nam nastavnici, povećanje plata samo jedno od rešenja
  Foto: Pixabay

  „Kod nas fale predavači za matematiku, informatiku, fiziku, nemački, engleski i srpski jezik. Jedna od mera je i da dajemo stipendije od 19.800 dinara mesečno, ali mi moramo pomoći i na druge načine, a ne samo finansijski“, rekla je ona za „Blic televiziju“.

  Dodala je da su zaposleni u obrazovanju dobili 30 odsto veće plate i da je to, kako je rekla, već nešto što je pristojno, a da se ove godine mora raditi na daljem povećanju plata kako bi bili motivisani da rade svoj posao.

  Ocenila je da to povećanje nije dovoljno da se mladi stimulišu za bavljenje ovim poslom i istakla da bi uz finansijske valjalo raditi i na edukativnim stimulacijama.

  „Nekim nastavnicima će značiti da će moći svake godine da idu na doedukaciju, doškolovavanje, da će moći da imaju kontinuirane i profesionalne edukacije i da one ne budu o njihovom trošku, nego da im država to obezbedi“, rekla je ministarka.

  Inače, kako je Euronews Srbija ranije pisao dekani nastavničkih fakulteta već duže upozoravaju da ukoliko se nešto hitno ne preduzme, školama u Srbiji u narednih pet godina nedostajaće pet do sedam hiljada nastavnika.

  Koliko je situacija alarmantna dovoljno govori podatak što se na beogradskim fakultetima na smeru za nastavnika hemije ove godine upisana tri brucoša, biologije dva, fizike sedam, matematike- tri, geografije – 20, srpskog jezika 60, istorije – 84. Na fakultetima kažu da je to istorijski minimum.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija