• Nedelja za nama

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Proteklu nedelju u Pančevu ispratili smo brojnim manifestacijama povodom proslave Dana grada, koji je tradicionalno obeležen polaganjem venaca nastradalima u Prvom svetskom ratu, svečanom sednicom Skupštine grada Pančeva, uručenjem nagrada i priznanja, uličnom trkom, turnirom u malom fudbalu i kulturno-umetničkim programom.

  Turnir u fudbalu za mališane

  U Hali sportova, održan je četvrti po redu Kup grada Pančeva u fudbalu. Ovaj turnir za dečake rođene 2008. godine organizovao je Fudbalski klub ‚‚Voja Gačić“, povodom obeležavanja Dana grada. Kup grada Pančeva bio je međunarodnog karaktera. Osim domaćina, na turniru su učestvovali i drugi pančevački klubovi, mali  fudbaleri iz Bijeljine, klubovi iz Zrenjanina, Obrenovca, Vršca, Vrčina, Smederevske Palanke i Požarevca.

  Promocija knjiga Ranka Gojkovića

  U Čitaonici Gradske biblioteke održana je promocija knjiga Ranka Gojkovića „Znameniti Srbi u ruskoj istoriji“ i „Znameniti Rusi u srpskoj istoriji. Ranko Gojković je pravoslavni publicista i prevodilac sa ruskog na srpski i sa srpskog na ruski jezik. Do sada je preveo više od 20 knjiga i stotine tekstova. Stalni je saradnik pravoslavno-patriotskog portala „Ruska Narodna linija” iz Petrograda i geopolitičko-analitičkog sajta „Fond Strateške Kulture”  iz Moskve. Rođen je u Gacku 1967.godine.

  Festivali i koncerti

  • 18. Pančevački Jazz Festival

  Kulturni centar Pančeva bio je domaćin vrhunskim  internacionalnim džez muzičarima različitih generacija, umetničkih izraza i senzibiliteta. Na 18. Pančevačkom džez festivalu, nastupali su Kurt Elling, velika zvezda američke scene i najveći džez vokal današnjice, legendarni saksofonista Geri Barc, američka grupa Oregon, američki klavirski trio The Bad Plus, britanski sastav Get The Blessing,  Jazz odsek Muzičke škole „Stanković“, novosadski džez sastav Majamisty Trio i Max Kochetov Quartet iz Srbije.

  • Koncert za decu

  Bend za decu „Lilihip Lilihop“, kao prateći program 18. Pančevačkog jazz festivala,održao je koncert za decu sa elementima pozorišta – gluma, naracija, kratki skečevi i interakcija. Bend čine profesionalni glumci i muzičari koji su došli na ideju da naprave jedinstven muzičko scenski spektakl.

  • Pančevački dani duhovne muzike

  U Svetouspenskom hramu održan je koncert duhovne muzike u sklopu 18. Pančevačkih dana duhovne muzike. Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena petnaestogodišnjici umetničkog rukovođenja mr Vere Carine Pančevačkim srpskim crkvenim pevačkim društvom.

  • „Etno glas”

  U sklopu programa obeležavanja Dana Grada, u organizaciji Doma omladine Pančevo i KUD „Stanko Paunović” NIS-RNP, održan je petnaesti „Etno glas“. Publika je uživala u programima u kojima su pretežno učestvovale pevačke grupe koje čine mladi izvođači i imala  priliku da se upozna sa različitim pevačkim stilovima pojedinih regiona Srbije i okruženja, običajima i etnokoreološkim nasleđem naše zemlje. Festival je počeo otvaranjem izložbe „Šumadijska suknja 1860-1960.” Etnografskog muzeja u Beogradu, autorke mr.Tatjane Mikulić.

  • Koncert pevača i harfista

  Učenici solo pevanja MŠ „Dr Vojislav Vučković” iz Beograda – klasa prof. Maje Đokić i harfisti MŠ „Jovan Bandur“ – klasa mr Milice Milivojević, održali su zajednički koncert u sali Muzičke škole Publika je uživala u delima V. A. Mocarta, F. Šuberta, P. I. Čajkovskog, S. Rahmanjinova, J. Štrausa i drugih autora.

  • Festival mažoret plesa

  Prošlog vikenda, u Kulturnom centru, održan je 9. Međunarodni mažoret festival „Dijamantski štap“. Više od 300 učesnika iz 6 zemalja takmičilo se u preko 30 kategorija. Najbolji tim festivala je bio „Caprice“ Tervela, Bugarska, koji je osvojio najviše prvih mesta. Mažoretkinje iz Pančeva su osvojile prvo mesto u kategorijama. Kadeti formacija štap I Duo kadeti štap,  drugo mesto su osvojile u kategorijama Duo kadeti štap, Duo juniori štap, Solo seniori štap,Trio seniori štap i Pom pon, te treće mesto u kategoriji Trio seniori štap.

  Dečije radionice

  • „Džezić za vrtić”

  Mini koncertom pijanistkinje Nevene Račić, u vrtiću „Bajka“,  Dom omladine Pančevo, Kulturni centar Pančeva i PU „Dečja radost“, započeli su projekat  „U susret 18. džez festivalu – Džezić za vrtić“. Vrtići „Petar Pan” i „Pupoljak“ su takođe bili domaćini ovog programa.

  • Druženje sa najmlađima

  Društvo prijatelja životinja „Ljubimci“ iz Pančeva, u saradnji sa PU „Dečja radost“, organizovalo je likovne i edukativne radionice u pančevačkim vrtićima. Ovim radionicama obuhvaćeno je svih 20 vrtića na teritoriji Pančeva. Cilj radionice je da se kod dece, kroz razgovor, razvije ljubav i saosećanje sa životinjama.

  Emilija Šimšić

  Proteklu nedelju u Pančevu ispratili smo brojnim manifestacijama povodom proslave Dana grada, koji je tradicionalno obeležen polaganjem venaca nastradalima u Prvom svetskom ratu, svečanom sednicom Skupštine grada Pančeva, uručenjem nagrada i priznanja, uličnom trkom, turnirom u malom fudbalu i kulturno-umetničkim programom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 201 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 194 dinara po litru, saznaje […]