• Negovateljice iz Srbije odlaze u Nemačku, u srpskim domovima za stare već rade žene iz Kenije i Nepala

  Domovi za stare u Srbiji sve teže nalaze negovateljice, a i postojeće teško je zadržati, jer masovno odlaze da rade u Nemačku i druge zemlje Zapadne Evrope. Poslodavci su počeli da uvoze radnu snagu iz dalekih, siromašnijih zemalja. U dva privatna doma za stare u Beogradu nedavno su stigle četiri negovateljice iz Nepala i isto toliko medicinskih sestara iz Kenije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Negovateljice iz Srbije odlaze u Nemačku, u srpskim domovima za stare već rade žene iz Kenije i Nepala
  Foto: Pixabay

  Nemačka vapi za negovateljicama. Za tu uslugu nude platu i do 2.000 evra. Sa druge strane u Srbiji negovateljice i gerontodomaćice sa aktuelnim povećanjima mogu da zarade 60.000 do 65.000 dinara.

  Vlasnici domova za stare kažu da nije lako zadržati radnu snagu, da su povećali plate zaposlenima, ali da i dalje odlaze negovateljice, spremačice, medicinske sestre.

  „Nedavno sam na razgovoru za posao negovateljice imao ženu koja je tražila platu od 100.000 dinara. To je nekvalifikovana radna snaga, većina njih ima završenu smo osnovnu školu. Njihov posao je da presvuku, okupaju korisnika. Sada čistačicu ne možete da nađete za platu manja od 60.000 dinara. Da vam dođe spremačica u lokal ili kuću da počisti to košta 800 do 1.000 dinara po satu“, žali se jedan od vlasnika privatnih domova za stare.

  Radoslav Milovanović, direktor Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite kaže da su u dva doma u Beogradu već stigle negovateljice i medicinske sestre iz Nepala i Kenije, a da će se kao Udruženje posebno pozabaviti uvozom radne snage.

  „Udruženje će se tim pitanjem baviti u narednom periodu. Trudićemo se da približimo ljudima mogućnost da se angažuju radnice iz inostranstva. Da ne bi svaki dom to radio za sebe, jer tako dolazak bude skuplji, a i stiže neproverena radna snaga, Udruženje će organizaciju i dolazak radnika iz inostranstva preuzeti na sebe“, rekao je za Euronews Srbija Milovanović.

  Negovateljice dolaze iz dalekih zemalja

  U Srbiji je sve veća potreba za gerontodomaćicama i negovateljicama, jer smo stara nacija. Nadažda Satarić iz Udruženja „Snaga prijateljstva – Amity“ kaže da danas mladi koji bi trebali da brinu o najstarijoj generaciji, odlaze za većim zaradama i boljim uslovima za život u razvijene, zapadne zemlje.

  „Ovde nema ko da se brine o našim starijima. Negovateljice ili gerontodomaćice u Nemačkoj zarađuju 2.000 evra i više. Ovde taj novac mogu da sanjaju“, kaže Satarić za Euronews Srbija.

  Dodaje da će o starima u Srbiji uskoro brinuti negovateljice iz dalekih, nerazvijenijih zemalja. Dodaje da je taj trend već počeo.
  „One ne znaju ni reč srpskog jezika. Sa druge strane ove generacije koje su sada u domovima za stare mahom ne znaju engleski. To je tuga prevelika koja se sada vidi u našim domovima za stare“, priča Satarić.

  Koliko medicinskih sestara, negovateljica, gerontodomaćica godišnje napusti Srbiji ne zna se tačno. Predsednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Radica Ilić kaže da je taj podatak nedavno tražila od Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, ali da su joj odgovorili da oni nemaju taj podatak.

  Odliv kadrova

  Punih šest godina, od 2013. do 2019. godine medicinske sestre mogle su da se zaposle u Nemačkoj zahvaljujući sporazumu koji su potpisale Savezna agencija za zapošljavanje Nemačke i Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije. U projekat Tripl vin bile su uključene Srbija, Bosna i Hercegovina i Filipini.

  Projekat je predviđao da odlazak medicinskih sestara u Nemačku ne sme da stvori nedostatak tog kadra u zemljama porekla. Iz Srbije je za tih šest godina otišlo 784 medicinskih sestara. Projekat je prekinut 2019. godine, kada se počeo osećati nedostatak zdravstvenih radnika u bolnicama u Srbiji. I tada, ali i kasnije odlazak je nastavljen preko privatnih agencija za zapošljavanje, a posao su nalazile i preko prijatelja i poznanika koji su otišli ranije.

  Radica Ilić kaže da negovateljice koje rade u domovima za stare ne moraju da imaju posebne kompetencije da bi radile taj posao, koji je težak.

  „One treba da presvuku, okupaju korisnike. U domovima za stare ima malo kvalifikovanog kadra koji može da da infuziju, terapiju, da meri vitalne funkcije. Svuda je to problem, bilo je pitanje dana kada će eskalirati“, navela je ona za Euronews Srbija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Po deklaraciji čokolada – po ukusu šećerna tabla

  Prevare u vezi sa hranom su problem otkada je proizvodnja postala profitabilna. Gotovo da nema proizvoda u prehrambenoj industriji koji u nekom trenutku nije falsifikovan, od mleka i mlečnih […]