• Nekada hrana za sirotinju, a danas delikates koji se kupuje na grame

  Visoko na listi namirnca sa novim paprenim cenama jeste svinjska mast, a samim tim i čvarci.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nekada hrana za sirotinju, a danas delikates koji se kupuje na grame
  Foto: Pixabay

  Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak skoro 2.000 dinara, pa ove bombone od svinje polako postaju luksuz na trpezama. Nekada hrana za sirotinju sada je postala delikates koji se prodaje na grame.

  „Kilogram čvarka ja ne pamtim da je neko nekad kupio. Mahom ih svi uzimaju u onim malim kutijama od 200 grama koja košta oko 320 dinara. Slabije ljudi uzimaju jer su baš skupi, ali cene svega otišle su na gore pa tako i čvaraka“, kaže za RINU Vesna, prodavačica na pijaci.

  Kao u svemu dok se jednima ne smrkne, drugima ne svane, pa tako vredni domaćini u sprskim selima koji se bave tovljenjem svinja sada zadovoljno trljaju ruke. Mada, pitanje je koliko je i njihova zarada veća jer su poskupela i sva ulaganja u poljoprivredu.

  „Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora biti puna masti koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački“, rekao je Dragoljub Nikolić iz okoline Gornjeg Milanovca koji se već decenijom bavi preradom mesa i kaže da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.

  Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, lagana vatra i višečasovno mešanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.

  „Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijlaiteti. Čvarci su nezaobilazni i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo i budu zaista fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju“, priča Dragoljub iz sela Brajići.

  Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj. Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre nekoliko godina sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela. Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje kod stranaca.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija