• Nemačka povukla sa tržišta suve vrganje iz Srbije

  Nemačka je povukla sa tržišta suve vrganje poreklom iz Srbije. U ovim pečurkama su, kako je objavio RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani – pronađeni ostaci pesticida hlorpirifos (Chlorpyrifos) .

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nemačka povukla sa tržišta suve vrganje iz Srbije
  Foto: Pixabay

  Ostaci pesticida hlorpirifos u suvim vrganjima iz Srbije pronađeni su u količini od 0,18 ± 0,09 miligrama po kilogramu, navodi se na portalu RASFF.

  Nemačka je ove pečurke povukla sa tržišta, zbog, kako se navodi – potencijalnog rizika.

  Pesticid hlorpirifos je, inače, zabranjen za upotrebu, a ovo nije prvi put da je otkriven u pošiljkama hrane.

  Podsetimo, u avgustu prošle godine na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen pošiljaocu.

  Tada je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije objavilo da je „nakon konsultacija sa stručnom javnošću, donelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa, isključivo za tretiranje šećerne repe“. Ministarstvo je istaklo i da je “ svako neovlašćeno korišćenje te vrste preparata za druge kulture zabranjeno zakonom i strogo kažnjivo“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Motociklisti sve bahatiji na putevima

  Sezona dvotočkaša je uveliko počela, a sa njom i talas crnih vesti sa puteva Srbije. Samo proteklog vikenda na našim putevima život su izgubila dvojica mladih motociklista, a to je samo nastavak […]