• NUNS: Procesuirati pretnje novinarki Gorici Nikolin

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje novinarki Radija 021 Gorici Nikolin i pozivamo Tužilaštvo da preduzme sve mere kako bi se otkrilo ko stoji iza ovih gnusnih pretnji.

  Redakcija Radija 021 saopštila je da je na njen Instagram nalog upućen niz uvreda i pretnji novinarki Gorici Nikolin, a zbog njenog nedavno objavljenog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji se, u najvećem broju, nelegalno koriste.

  Poruke su upućene sa Instagram naloga kjuo958, a direktan povod bilo je pisanje novinarke jer se u samoj poruci nalazi link ka gore pomenutom tekstu. Novinarki je sa tog profila poručeno da je „zna sa klase“, uz vulgarnu pretnju da će „pišati po njoj“ i niz drugih uvreda, a sa istog naloga je pokušan i video poziv.

  Koleginica Gorica Nikolin kazala je da se zbog ovog napada osetila nebezbedno i poniženo, zbog čega je sa svog privatnog naloga blokirala ovaj nalog kako bi ga onemogućila da nastavi sa uvredama i pretnjama, što bi nju izložilo dodatnom stresu.

  Iz Radija 021 navode da se konstantno suočavaju sa ovakvim slučajevima na koje ne reaguju kako ne bi došli u situaciju da se bave sobom, umesto izveštavanjem od interesa za javnost.

  “U ovom slučaju, međutim, odlučili smo se na reakciju, jer je poruka bila direktna, a problem o kom je novinarka pisala pogađa i one osobe koje su od neregulisanog boravka u ateljeima stvorili uspešan privatni biznis”, navode u Radiju 021 koji su slučaj prijavili policiji i tužilaštvu.

  Slučaj koleginice Nikolin pokazuje sa čime se na svakodnevnom nivou novinari i novinarke u Srbiji suočavaju i da nedovoljna reakcija nadležnih organa ohrabruje delovanje počinilaca ovakvih pretnnji i uvreda.

  NUNS upozorava da je broj zabeleženih slučajeva napada, pretni i pritisaka na novinare i novinarke u proteklih nekoliko godina trocifren i poziva nadležne institucije da se ozbiljnije bave ovim pitanjem jer brine ozbiljnost pretnji koje se izriču i činjenica da procesuiranje i izrečene sankcije i dalje nemaju odvraćajući efekat. Samo u prošloj godini je bilo je NUNS je zabeležio 136 napada, pretnji i pritisaka na novinare, od čega u onlajn prostoru čak 51.

  Upravo zbog ovakvih slučajeva NUNS je pokrenulo platformu za onlajn bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati  koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju onlajn pretnji upućenih njima. U okviru ove akcije novinarima žrtvama onlajn nasilja pruža se i pravna podrška, kao i psihološka podrška da se lakše nose sa ovom situacijom.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje novinarki Radija 021 Gorici Nikolin i pozivamo Tužilaštvo da preduzme sve mere kako bi se otkrilo ko stoji iza ovih gnusnih pretnji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 201 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 194 dinara po litru, saznaje […]