• Oaze mira i odmora

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vikend je neophodan svima kao predah od naporne radne nedelje i da biste lakše prihvatili izazove koji vam predstoje. Iako je vikend tek za nama, preporučujemo da već počnete da pravite planove gde biste proveli prve slobodne dane.

  Kovačica

  Malo slovačko selo u Banatu, poznato po naivnoj umetnosti i fabrici violina. Vrlo lako ćete stići iz Beograda do ove varošice, a osim galerija možete da posetite centralne parkove, kao i domaćinstva koja se bave etno turizmom.

  U Kovačici ima i nekoliko zanimljivih restorana, a možete da svarite i do susednih Debeljačkih jezera. Osim čarde na obali, ovo je stecište sporstkih ribolovaca pa u svako doba dana možete da čujete zanimljive priče.

  Kosmaj

  Kosmaj spada među naše najniže planine, prekriven je šumom i proplancima i odlična je opcija za planinare početnike i sve ljubitelje šetnje po prirodi. Ima obeležene staze i uređena mesta za piknik, gde možete da provedete sjajne trenutke odmora, a u okolini ima i nekoliko proverenih gastronomskih bisera.

  Ram

  Na teritoriji opštine Veliko Gradište nalazi se Ramska tvrđava, jedno od nekoliko najznačajnijih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Tu se nalazi malo selo, nekada poznato kao varoš, koje je ime dobilo po istoimenoj tvrđavi oko koje se formiralo i naselje. Ima nagoveštaja da je na ovom prostoru bilo praistorijsko naselje, a izvesno je da je u Ramu boravio zloglasni Hunski vođa Atila, poznatiji pod nadimkom Bič božiji.

  Vračevgajsko jezero

  Jedno od najlepših jezera sa uređenom plažom na 90 kilometara od Beograda. Jezero je bogato sadržajima za decu i omladinu, moguće je kampovanje, a plaža je šuljunkovita. Opremljena je ljuljaškama, klackalicama i toboganima. Jezero ima prosečnu dubino od dva metara, a najveća izmerena dubina iznosi oko 3,5 metara. Jedinstvena osobenost Vračevgajskog jezera je ostrvo. Predivno uređeno sa prirodnim hladom velikog drveća i uređenim prilazima sa vode i kopna. Ovo ostrvo je oivičeno plažom sa suncobranima i ležaljkama. Takođe na ovom jezeru mogu uživati i ljubitelji ribolova.

  Vršac

  Simbol Vršca koji krije bogatu istoriju, nalazi se na usponu od 300 metara, gde se dolazi stazom dugačkom pet kilometara. Vršački breg nije strm i ima samo blagih zakrivljenja tako da se asfaltiranom i lepo uređenom stazom možete sa jako malo napora popeti do vrha. Sa Vršačke kule se vidi odličan pogled na grad Vršac i okolinu. Možete da se kupate u lokalnim bazenima, uživate u bogatoj gastronomskoj ponudi i raznovsnosti koji ovaj gradić nudi.

  Divčibare

  Planina koja je nepravedno zaposlavljena. Na nešto više od sat vremena od prestonice, neizgrađena i neopterećena turističkom ponudom Divčibare su prava vazdušna banja, melem za sve umorne i željne predaha. Divne staze i vidikovci se pružaju na obroncima, a ako niste vični da samo organizuete neku pešačku turu postoje licencirani vodiči koji će vam pokazati najbolje od ove planine.

  Fruška gora

  Nadomak Novog Sada je ova divna planina, njene bogate staze, manastiri, potoci, izletišta, vinarije. Za svakoga ima po nešto, a pre nego što krenete treba da znate da jedan vikend nije dovoljan da istražite ovu regiju.

  Aranđelovac i planina Bukulja

  Bukulja je biser Šumadije u čijem podnožju se nalaze Aranđelovac i Bukovička banja. Njen najviši vrh je visok 696 metara, a nastala je pre 15 miliona godina tektonskim pokretima.

  Obrasla je bukovom, grabovom i hrastovom šumom, a naziv planine potiče od reči bukulj – deminutiva slovenske reči buk. Ima obeležene pešačke staze koje vode od parka Bukovičke banje do vrha planine, pa je zgodna destinacija i za rekreativce i za profesionalce. Na obodima planine su Garaško i Bukuljsko jezero.

  Etno selo Babina reka

  Ovo izletište, nadomak Lazarevca je raj za opuštanje i rekreaciju, posebno za porodice sa malom decom. Kako legenda kaže ovuda je prolazio glavni put od Kraljeva do Beograda. Hajduci su upravo ovde čekali Turke i otimali im harač. Jednom prilikom, Turci su naišli na baku, koja je prolazila tim putem i u džakovima nosila vunu na češljanje. Naterali je da u te džakove ubaci dukate. Hajduci su otkrili taj pokušaj Turaka da prenesu harač, oduzeli su dukate i baku, optuženu da je htela da pomogne Turcima. Bacili su je u reku koja se od tada zove Babina reka. U samom selu nalazi se restoran koji nudi tradicionalnu domaću kuhinju, sve je u etno stilu, a ima i igralište sa ljuljaškama, klackalicama, deo sa domaćim životinjama, kao i jezero bogato ribom.

  Deliblatska peščara

  Deliblatska peščara se nalazi u jugoistočnom delu Panonske nizije. Poznata je kao najveća evropska kontinentalna peščara koja obuhvata blizu 35.000 hektara površine, a njen nastanak dotira iz ledenog doba. Nadmorska visina dina koje se nalaze u ovoj peščari dostižu od 70 do 200 metara i ona je pod zaštitom UNESCO-a kao specijalni rezervat prirode.

   

  Vikend je neophodan svima kao predah od naporne radne nedelje i da biste lakše prihvatili izazove koji vam predstoje. Iako je vikend tek za nama, preporučujemo da već počnete da pravite planove gde biste proveli prve slobodne dane.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]