• OD 1. JUNA: Udarite li ženu, ići ćete u zatvor!

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: „Udarite li ženu, ići ćete u zatvor“.

   

  To su u Sigurnoj kući rekli ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuborović.

   

  Stefanović je rekao da u našem društvu često ne postoji konsenzus o važnim pitanjima, ali da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne. 

  Prema njegovim rečima, zbog toga je donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija. 

  „Oni će biti spremni da od 1. juna u punom kapacitetu primenjuju zakon. Naš posao je da pružimo podršku, budemo oslonac i veoma oštri kada se govori o ovim krivičnim delima, da pokažemo izvršiocima, koji misle da mogu nekažnjeno da premlaćuju žene, da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi“, poručio je Stefanović. 

  Istovremeno je istakao da je neophodan rad i na prevenciji, kako bi se uticalo na decu da shvate šta je nasilje, da nije samo fizičko, da može biti verbalno i ekonomsko, a da nasilje nije vrednost našeg društva. 

   

  On je ukazao da, po novom zakonu, imamo hitnu meru gde možemo nasilnika da izbacimo iz kuće, da ga privedemo i da mu se odredi zadržavanje. 

  Ukazao je da će u svakoj policijskoj stanici biti jedan do dva policajca koji su posebno obučeni za ovaj vid nasilja, i da će raditi na tome da se pošalje jasna poruka „udarite li na ženu ićićete u zatvor“. 

  Kuburovićeva je kazala da su dva ministra današnjom posetom pokazale da se država ne bori samo sistematski protiv nasilja u porodici, već i ličnim angažovanjem njenih članova. 

  „Vlada Srbije pruža punu podršku da se u što većoj meri i što bolje implementira Zakon o zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici koji počinje da se primenjuje od 1. juna“, naglasila je ona. 

  Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde rade, kako je ukazala, užurbano na tome da Zakon od 1. juna počne efikasno da se primenjuje. 

  Prema njenim rečima u toku su obuke za više od 400 policijskih službenika i više od 400 zamenika tužilaca i sudija. 

  U zajedničkim radionicama, koje će se sprovoditi u toku specijalističke obuke biće uključene nevladine organizacije kako bi što više približili s čim se suočavaju žrtve nasilja. 

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]