• Od danas prijave za slobodan pristup tržištu rada u okviru Inicijative Otvoreni Balkan

  Građani Srbije od danas mogu da na portalu eUprave kreiraju svoj identifikacioni broj (ID) Otvorenog Balkana (OB), što je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji ili Albaniji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od danas prijave za slobodan pristup tržištu rada u okviru Inicijative Otvoreni Balkan
  Foto: Pixabay

  Kako je objavljeno na sajtu Privredne komore Srbije, državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj Otvorenog Balkana koji kreiraju elektronskim putem, u nekoliko koraka.

  To podrazumeva da korisnik ima elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u nekoliko koraka kreira sebi ID broj Otvorenog Balkana.

  Korisniku će ID broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom ID broju u vidu elektronskog dokumenta.

  Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave odredišne zemlje, odnosno zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada.

  Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

  Nakon dobijanja odobrenja, zainteresovani može biti zaposlen pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

  Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupno je na portalu eUprava Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija