• Od sutra jeftiniji gas za industriju, mogu li i građani da očekuju niže cene

  Gas za industrijske potrošače, koji troše 85 odsto tog energenta u Srbiji, od sutra će pojeftiniti za oko 15 odsto. Za građane ostaje ista cena. Iduće godine očekuju se novi pregovari sa „Gaspromom“ o nabavkama prirodnog gasa i nadamo se da će ta cena biti povoljna i da će biti prostora da gas pojeftini i za obične potrošače, kaže Jelica Putniković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od sutra jeftiniji gas za industriju, mogu li i građani da očekuju niže cene
  Foto: Pixabay

  Jelica Putniković, osnivač portala „Energija Balkana“, očekuje da će da se situacija u Gazi i Ukrajini smiriti i da cena gasa neće poskupeti na svetskom tržištu, s obzirom da Srbija uvozi 80 odsto.

  Iduće godine nas, kaže, čeka i novo pregovaranje sa „Gaspromom“ o novim nabavkama prirodnog gasa i nadamo se da će ta cena biti povoljna i da će biti prostora da gas pojeftini i za obične potrošače.

  Dobra stvar je, kako ukazuje, što je gas sada jeftiniji na svetskom i evropskom tržištu i što ga ima dovoljno.

  „Znači, sve ovo što se dešava u Crvenom moru, na sreću nije ugrozilo tranzit gasa koji stiže do Evrope, onog utečnjenog gasa u tankerima i ja se nadam se da će to ipak da se smiri, jer izgleda da je sve više onih koji shvataju, da ne smemo baš da se igramo sa Trećim svetskim ratom, a to će sigurno uticati i na energente“, rekla je Jelica Putniković.

  Nadležni u Srbiji kažu da u skladištima u Banatskom dvoru i u Mađarskoj gasa ima dovoljno za čitavu grejnu sezonu sledećeg godine.

  Međutim, u zapadnoj Evropi su zabrinuti zbog snabdevanja gasom.

  „Nema mesta panici, ali zabrinutost ima, pošto je bila blaga zima u suštini, iako je bilo povremenih iskakanja. Evropa ima puno gasa u svojim skladištima i oni kažu da su mirni. Međutim, ono što svi pričaju, skladište ne sme da bude izvor snabdevanja. Evropa je, ja bih rekla, brzopleto odustala od ruskog gasa i taj utečnjeni gas koji stiže tankerima plaća više“, rekla je Putnikovićeva.

  O ceni struje

  Na pitanje da li će i struja biti jeftinija, Jelica Putniković kaže da se sada država ne meša ni u cenu struje ni gasa.

  „Veliki industrijski potrošači pregovaraju sa „Srbijagasom“ za gas, sa EPS-om za električnu energiju. To slobodno tržište je profunkcionisalo i prema procenama, niko naravno sad neće reći, ni EPS ni neki kupac, da je platio 25 ili 30 procenata nižu cenu električne energije, ali to su procene da je više od 20 procenata, možda i 25-30″, rekla je Putnikovićeva.

  Sada se, kaže, na scenu ponovo mogu vratiti trgovci električnom energijom.

  „EPS dobija konkurenciju, jer država kada je odredila poslednju cenu koja je bila nepunih 120 evra po megavat satu, trgovcima se to nije isplatilo, nisu videli prostor za zaradu. Pošto je električna energija pojeftinila u Evropi, a mi smo dobro povezani sa svim okolnim zemljama i ta struja može da se tranzitira, znači sada EPS mora da razmišlja, da ponudi onu cenu da mu veliki kupci ne odu kod trgovaca električnom energijom“, navela je Putnikovićeva.

  Ono što je profunkcionisalo, kaže Putnikovićeva, naša berza električne energije je povezana i sa mađarskom i sa slovenačkom u jednu kompaniju.

  „Struja može da se kupi, figurativno rečeno, negde na severu Evrope, da stigne u Srbiju ako je jeftinija. Naravno, to je sad pitanje pregovaranja i procena, jer ako se kupi određena količina, a struja pojeftini, videćemo kakva će biti situacija“, rekla je Jelica Putniković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za nedelju, 16. jun

  Nedelja nam donosi i sunce i oblake. U većem delu zemlje biće pretežno sunčano. Ipak, posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na zapadu i jugozapadu zemlje mogući su kiša i pljuskovi sa […]

  Šta ako putnik dobije apartman koji nije ugovoren

  Počela je letnja sezona i ove godine će veliki broj putnika iz Srbije odmor provesti u organizaciji turističkih agencija. Prema podacima iz Jute, od oko milion putnika koji odmor provedu u […]