• Od sutra novi uslovi za odlazak u penziju za žene: Korak u izjednačavanju sa muškarcima

  Novi uslovi za odlazak u penziju važiće od sutra, 1. januara 2024. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od sutra novi uslovi za odlazak u penziju za žene: Korak u izjednačavanju sa muškarcima
  Foto: Pixabay

  Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2024. godini 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

  Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

  Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine, kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, a to će biti 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

  Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

  Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju od naredne godine završava se prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene pa će od 1. januara 2024. godine za oba pola za ostvarivanje ovog prava biti potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

  U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]