• Oduzimanje vozila je mera koja će se primenjivati na „najbahatije“ vozače

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić rekao je da vozači koji u saobraćaju naprave lakše prekršaje ne treba da budu zabrinuti zbog nove odredbe Zakona o saobraćaju kojom se u slučaju prekršaja privremeno oduzima vozilo, već oni „najbahatiji“. 

  „Običan učinilac prekršaja – svakome može da se desi, neće biti u toj opasnosti. Neko ko je kandidat da mu oduzmemo vozilo mora da bude de facto nesavestan vozač. Zakonski uslov je da je zatečen u saobraćaju u činjenju težeg prekršaja bezbednosti saobraćaja, a da se ustanovi da je u prethodne dve godine već dva puta pravosnažno osuđen za neki od prekršaja iz te grupe“, objasnio je Nikolić za Tanjug. 

  To su prekršaji, dodao je, kao na primer nasilnička vožnja, vožnja vozila bez ikakve vozačke kategorije, alkoholisanost preko 1,2 promila, zatim vožnja u zoni škole za 60 i više kilometara na čas od onoga što je dozvoljeno, odbijanje alkotestiranja, korišćenje vozila koje prethodno isključeno iz saobraćaja, vožnja vozila od strane vozača koji je prethodno isključen iz saobraćaja – onoga koji ima meru zabrane upravljanja. 

  Komentarišući sam Zakon Nikolić ističe da je jedan broj zakonskih odredbi već stupio na snagu, a jedan nije jer se  čeka donošenje pojedinih podzakonskih akata. 

  „Tako da, još uvek nije u punoj primeni, on je stupio na snagu ali puna primena će biti nakon donošenja podzakonskih akata, čije donošenje je oročeno na šest meseci“, rekao je Nikolić. 

  Najveću pažnju osim mere privremenog oduzimanja vozila privukle su odredbe koje se odnose na električne trotinete i njihovo korišćenje, a Nikolić je za Tanjug pojasnio neke od njih. 

  „On mora da se kreće biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom ukoliko takva infrastruktura postoji ili je dostupna. Ako nije, onda je dozvoljeno vozačima lakog električnog vozila koji imaju više od 14, a manje od 18 godina, da koriste kolovoz saobraćajnice na kojoj je brzina kretanja ograničena na najviše 30 kilometara na čas. Punoletnim vozačima dozvoljeno je da koriste i kolovoz saobraćajnice na kojoj je brzina kretanja ograničena na najviše 50 kilometara na čas“, objasnio je Nikolić. 

  Na taj način, dodaje, posredno je zabranjeno kretanje lakih električnih vozila trotoarima, pešačkim stazama, i napominje da pomenuta zabrana još nije započela, jer je vezana za donošenje jednog podzakonskog akta koji će poslužiti da bude jasno da se radi o tim vozilima. 

  „Ta vozila će dobijati posebne nalepnice na osnovu kojih će moći da se utvrdi da su to upravo laka električna vozila i tu nalepnicu izdavaće Agencija za bezbednost saobraćaja. U laka električna vozila spadaju vozila koja imaju najmanje dva točka, mehanički upravljač, bez mesta za sedenje, čija snaga elektromotra ne prelazi 600 vati, čija brzina konstruktivna ne prelazi 25 kilometara na čas i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma“, rekao je Nikolić. 

  Ona vozila koja ne zadovoljavaju ove kriterijume, dodao je, imaju veću snagu ili mogu da razviju veću brzinu neće biti dobrodošla na našim putevima, za njih već postoje propisane sankcije i biće isključivana iz saobraćaja. 

   

  To su prekršaji, dodao je, kao na primer nasilnička vožnja, vožnja vozila bez ikakve vozačke kategorije, alkoholisanost preko 1,2 promila, zatim vožnja u zoni škole za 60 i više kilometara na čas od onoga što je dozvoljeno, odbijanje alkotestiranja, korišćenje vozila koje prethodno isključeno iz saobraćaja, vožnja vozila od strane vozača koji je prethodno isključen iz saobraćaja – onoga koji ima meru zabrane upravljanja. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.