• Ombudsman: Zakonom propisati da je dete žrtva nasilja kad prisustvuje porodičnom nasilju

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas su i pored brojnih zakonskih regulativa, deca i dalje izložena različitim vrstama psihičkog i fizičkog nasilja, među kojima je sve izraženije vršnjačko, i ponovio da je neophodno osnažiti decu da nasilje prepoznaju i da ga prijave roditeljima i nastavnicima, a oni dalje nadležnim organima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ombudsman: Zakonom propisati da je dete žrtva nasilja kad prisustvuje porodičnom nasilju
  Foto: Pixabay

  „Neretko svedočimo da su od vrlo ranog uzrasta deca žrtve zanemarivanja, iskorišćavanja i nasilja, od porodičnog do vršnjačkog. Zbog toga ponovo tražim od nadležnih organa da se u skladu sa preporukom Zaštitnika građana izmeni Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, tako što će se izričito propisati da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje porodičnom nasilju“, rekao je Pašalić povodom 4. juna – Međunarodnog dana dece žrtava nasilja.

  Kako je navedeno u saopštenju, Pašalić je naglasio da odrasli moraju da stvore uslove za bezbedan i zdrav psihofizički razvoj dece, ali moraju i da osnaže i nauče decu da prepoznaju i prijave razne oblike nasilja.

  „Izmenama normativnog okvira moramo reagovati na pojavu nasilja nad i među decom. Istovremeno, deca moraju da budu naučena šta spada u zlostavljanje i nasilje, kao i da budu osnažena da na prve naznake neprihvatljivog ponašanja, pre svega kod svojih vršnjaka, reaguju i prijave ga odraslima“, kazao je zaštitnik građana.

  Pašalić je pozvao sve društvene činioce, od porodice preko rođaka i nastavnika do nadležnih organa, na koordinisanu saradnju i ulaganje dodatnih napora kako bi se deci obezbedila adekvatna zaštita od nasilja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija