• Pašalić: Potrebna jača institucionalna podrška LGBTI osobama

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da se položaj LGBTI osoba u Republici Srbiji popravlja iz godine u godinu i da je poboljšana njihova sistemska zaštita ali da se oni i dalje susreću sa diskriminacijom, predrasudama i napadima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pašalić: Potrebna jača institucionalna podrška LGBTI osobama
  Foto: Pixabay

  „Pripadnici LGBTI populacije su ravnopravni građani ove države i ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije. Međutim, oni se u svakodnevnom životu i dalje susreću sa diskriminacijom, predrasudama, govorom mržnje i napadima zbog čega im je potrebna jača institucionalna podrška“, izjavio je Pašalić povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

  Pašalić je naglasio da borba protiv svih oblika diskriminacije, uključujući one zasnovane na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, predstavlja prioritet rada institucije na čijem je čelu i najavio da će nastaviti da se zalaže za uklanjanje svih barijera koje ih sprečavaju da u potpunosti ostvare svoja građanska, politička, ekonomska, društvena i kulturna prava.

  „Nastavićemo sa aktivnostima za unapređenje položaja LGBTI osoba u našoj zemlji jer se diskriminacija po bilo kojem osnovu ne sme tolerisati. Zbog toga ponovo pozivam pripadnike LGBT populacije da se u vezi sa svim problemima sa kojima se susreću obrate instituciji Zaštitnika građana“, rekao je Pašalić.

  Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije

  Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog navodnog nedoličnog ponašanja njegovih navijača, na marginama […]