• Pašalić: Uvesti prekršajne kazne za uvrede i napade na novinare

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić je povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, izjavio da su novinari u Srbiji sve više izloženi verbalnim pritiscima, a u određenim slučajevima i fizičkim napadima i da je neophodno obezbediti njihovu pravnu zaštitu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pašalić: Uvesti prekršajne kazne za uvrede i napade na novinare
  Foto: 013info

  Zaštitnik građana podseća da je inicirao izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru čija bi primena omogućila da se uvrede i pretnje novinarima izrečene u javnom prostoru, posebno putem društvenih mreža, prekršajno sankcionišu.

  Pašalić napominje da su predlozi izmena i dopuna Zakona koje se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao, kao i na sankcionisanje nepoželjnog ponašanja prema ostalim građanima na društvenim mrežama, dostavljeni Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, čiji je Zaštitnik građana član.

  „Zakonske izmene koje sam inicirao pre više od dve godine imaju za cilj da se pre svega sankcionišu pretnje i pritisci na novinare koji dolaze sa društvenih mreža, jer takvih je slučajeva najviše. Svedoci smo da njihov broj iz godine u godinu samo raste, ali se i dalje provlače ispod radara zakonske odgovornosti pojedinca“, rekao je Pašalić.

  Zaštitnik građana je takođe podsetio da je pre četiri godine pokrenuo zajednički projekat sa deset novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata potpisivanjem sporazuma o uspostavljanju Platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare. Cilj evidencije je efikasnija zaštita prava medijskih radnika, ali do danas novinarska udruženja nisu dostavila nijedan podatak o eventualnom napadu ili pritiscima na novinare, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Počinje prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu

  Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu počinje u sredu 19. juna prijavljivanjem kandidata, a završava se poslednjim danom upisa primljenih 12. jula. Na 107 studijskih programa za […]

  31. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula

  31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više […]