• Paušalcima stižu rešenja o poreskim obavezama

  Poreska uprava (PU) Srbije saopštila je da je obračunala porez na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024, za vlasnike samostalne delatnosti koji porez na prihode i doprinose plaćaju na paušalno utvrđeni prihod.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Paušalcima stižu rešenja o poreskim obavezama
  Foto: Pixabay

  Kako se navodi u saopštenju, dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima, kao i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, trajalo je do 28. januara u elektronskom obliku, postavljanjem u poresko sanduče na portalu Poreske uprave Srbije, ePorezi. Ipak, rok za uplatu prve akontacije, za januar 2024. godine, pomera sa 15. februara zbog državnog praznika i neradnih dana, na 19. februara. Uz poreska rešenja, obveznicima će biti dostavljeni i primeri popunjenih uplatnica za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje sa QR kodom. Iz PU naglašavaju i da se rešenje smatra dostavljenim danom postavljanja u poresko sanduče, shodno odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Dodaje se i da se mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024. godinu uplaćuje sa pozivom na broj, u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP) dodeljen za 2024. godinu.

  Poreska uprava podseća da se na portalu te uprave može pristupiti korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata, koji izdaje pet sertifikacionih tela u Srbiji (MUP, JP PTT, Privredna komora Srbije, Halcom, E-Smart Systems), kao i putem aplikacije ConsentID i sertifikata u klaudu. Za sva pitanja poreski obveznici se mogu dodatno informisati posredstvom Kontakt centra Poreske uprave na brojeve telefona: 0700/700-007 i 011/6969069, i na šalteru „Vaš poreznik“ u filijalama PU.

  Inače, poreznici apeluju na obveznike da na vreme izmiruju svoje obaveze, jer u suprotnom počinje da se obračunava zatezna kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode. Predviđene su novčane kazne od 250.000 dinara za pravno lice i najmanje 50.000 dinara za preduzetnike. Ukoliko privrednik dobije dve prekršajne prijave u roku od 24 meseca može mu biti izrečena i kazna zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]