• Penzioneri od 2016. godine dobili po skoro 73 hiljade dinara jednokratne pomoći

  Penzionerima u Srbiji se unazad nekoliko godina redovno isplaćuje jednokratna novčana pomoć.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Penzioneri od 2016. godine dobili po skoro 73 hiljade dinara jednokratne pomoći
  Foto: 013info

  Od 2016. godine svi penzioneri su na ime pomoći dobili po 72.900 dinara, izjavio je direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović.

  On je za novogodišnji broj „Glasa osiguranika“, glasila Fonda PIO, rekao da se za penzionerske kartice prijavilo 1,1 milion penzionera, od kojih su skoro svi preuzeli svoje kartice ili su u postupku preuzimanja, a popuste im obezbeđuje više od 800 firmi, preduzetnika i ustanova.

  Prema njegovim rečima Fond PIO uspešno posluje, što se najbolje vidi iz podataka o naplati doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje, što je osnovni izvor sredstava za ovaj fond.

  „Uprkos smanjenju stope doprinosa za PIO sa 25 na 24 procenta od 1. januara 2023, prihodi od doprinosa povećani su u prvih 11 meseci, u odnosu na isti period prethodne godine za 10,4 odsto. Izraženo brojkama to znači da je u odnosu na isti period 2022, ove godine naplaćeno 62,6 milijardi izvornih prihoda više“, rekao je Ognjenović.

  Dodao je da je zahvaljujući tome Fond PIO bio finansijski spreman za vanredno usklađivanje penzija od 1. oktobra i da su sredstva za tu povišicu obezbeđena iz ostvarenih doprinosa, pa nije bilo povećanja učešća dotacija države.

  „To smatram velikim uspehom, naročito ako uzmemo u obzir da su 2012. godine dotacije države iznosile više od 48 odsto, a sada smo učešće transfera iz budžeta sveli na 19 odsto koliko je ono iznosilo za period januar-novembar 2023. iako su bila dva usklađivanja penzija i isplata novčane pomoći penzionerima“, ocenio je on.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Inspekcija rada lane obavila 34.122 nadzora

  Od 1.133 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, bezmalo 11 odsto odnosilo se na kršenja u vezi sa isplatom zarada. U toku prošle godine inspekcija rada obavila je 34.122 nadzora, od […]