• Penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju biće niži za dodatnih hiljadu dinara do kraja grejne sezone

  Vlada Republike Srbije usvojila je, na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje će omogućiti većem broju građana da dobije popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju biće niži za dodatnih hiljadu dinara do kraja grejne sezone
  Foto: Pixabay

  Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone, saopštilo je resorno ministarstvo.

  Izmenama Uredbe pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje imaće i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć. Osim toga, omogućeno je da se pravo na umanjenje računa stiče po službenoj dužnosti.

  „Tokom čitave godine radili smo na tome da povećamo broj građana koji koriste pravo na olakšice za potrošenu energiju. Sada poseban akcenat stavljamo na naše najstarije građane i omogućili smo da penzioneri koji imaju brojila na svoje ime i penzije do 21.766, 26 dinara dobiju mesečno za hiljadu dinara niže račune za električnu energiju tokom zimske sezone. Pozivam naše najstarije sugrađane da se prijave od sledeće nedelje na šalterima u svojim opštinama, a mislili smo i na one koji nisu u mogućnosti da se prijave lično i njihovi računi će se umanjivati po službenoj dužnosti“, navela je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

  Kako je istakla, čitav proces je pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih koje na osnovu Uredbe imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju.

  „Takođe, podsećam i da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto“, rekla je ministarka Đedović Handanović.

  Ostvarivanje prava na status ugroženog kupca sprovodi se po službenoj dužnosti

  Pored prepoznavanja novih posebno osetljivih grupa domaćinstava, izmene Uredbe će omogućiti da se postupak ostvarivanja prava na status energetski ugroženog kupca sprovodi po službenoj dužnosti, kroz razmenu podataka između nadležnih institucija i snabdevača. Na taj način biće značajno uvećan broja domaćinstava obuhvaćenih olakšicama.

  Podsećamo, Vlada Srbije je u decembru 2022. godine donela novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

  Ovim propisom, građanima koji sa svojim primanjima ne mogu da priušte dovoljnu količinu energije za svakodnevne potrebe, omogućeno je smanjenje računa i do 50 odsto, a do sada je oko 72.000 domaćinstava ostvarilo ovo pravo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Zašto su nam ormari puni odeće koja nam ne treba?

  Srbija je preplavljena brzom modom – jeftino, slabog kvaliteta, štetno po životnu sredinu. Ali, šta će nam po četiri jakne ili osam pari farmerki? I može li kao u Francuskoj, gde će zakonom […]