• PESNIČKI KARAVAN

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Makedonsko udruženje „German“ je započelo manifestaciju „Dani makedonske kulture“ 4. septembra, održavanjem književne večeri u Domu kulture „Mladost“ u Glogonju.

  Stihove na makedonskom i srpskom jeziku su čitali pesnikinja Violeta Pačevski iz Pančeva i pesnici Viktor B. Šećerovski i Ratko Marković Riđanin iz Beograda.

  Publika je bila oduševljena prisustvom gostiju koji su se potrudili da im preko nastupa i poezije približe jezik, kao i da predstave savremenu srpsku i makedonsku poeziju.

  -Poezija je most koji spaja kulture i ona predstavlja dobru osnovu za izgradnju čvrstih veza, kaže pesnik Viktor B. Šećerovski.

  U okviru ove manifestacije su baš zato jedina aktivnost književne večeri koje će se održavati svakog ponedeljka u toku septembra. 11. dana ovog meseca će domaćin biti Dom kulture „Kočo Racin“ u Jabuci, a nedelju dana kasnije i Dom kulture „Bratstvo-jedinstvo“ u Kačarevu. Pesnički karavan će završiti svoje putovanje  trojezičnom književnom večeri u Domu omladine u sali „Apolo“ u Pančevu, gde će prisutni imati priliku da pored stihova na makedonskom i srpskom čuju i stihove na rumuskom jeziku.

  Cilj manifestacije je upoznavanje i druženje, približavanje savremenog književnog stvaralaštva široj publici, ali i čuvanje jezika i saradnja sa drugim nacionalnim zajednicama.

  Osim uz podršku grada Pančeva i domova kulture u naseljenim mestima gde se održavaju književne večeri, udruženje „German“ iz Glogonja je realizovalo ovu manifestaciju i u saradnji sa Domom omladine iz Pančeva i Novinsko-izdavačkom ustanovom „Makedonski informativni i izdavački centar“.

   

  Makedonsko udruženje „German“ je započelo manifestaciju „Dani makedonske kulture“ 4. septembra, održavanjem književne večeri u Domu kulture „Mladost“ u Glogonju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Upis u prvi razred čeka 65.000 dece u Srbiji

  Upis u prvi razred osnovne škole u školskoj 2024/25. biće tradicionalno u periodu između 1. aprila i kraja maja, a iz Ministarstva prosvete kažu da na upis čeka gotovo 65.000 dece u Srbiji, od […]

  Preko 300 novih startap kompanija u protekle dve godine

  Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine, 28 odsto čine mladi osnivači, starosti 15 do 29 godina, a 22 odsto startap kompanija je u […]