• PESNIČKI KARAVAN

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Makedonsko udruženje „German“ je započelo manifestaciju „Dani makedonske kulture“ 4. septembra, održavanjem književne večeri u Domu kulture „Mladost“ u Glogonju.

  Stihove na makedonskom i srpskom jeziku su čitali pesnikinja Violeta Pačevski iz Pančeva i pesnici Viktor B. Šećerovski i Ratko Marković Riđanin iz Beograda.

  Publika je bila oduševljena prisustvom gostiju koji su se potrudili da im preko nastupa i poezije približe jezik, kao i da predstave savremenu srpsku i makedonsku poeziju.

  -Poezija je most koji spaja kulture i ona predstavlja dobru osnovu za izgradnju čvrstih veza, kaže pesnik Viktor B. Šećerovski.

  U okviru ove manifestacije su baš zato jedina aktivnost književne večeri koje će se održavati svakog ponedeljka u toku septembra. 11. dana ovog meseca će domaćin biti Dom kulture „Kočo Racin“ u Jabuci, a nedelju dana kasnije i Dom kulture „Bratstvo-jedinstvo“ u Kačarevu. Pesnički karavan će završiti svoje putovanje  trojezičnom književnom večeri u Domu omladine u sali „Apolo“ u Pančevu, gde će prisutni imati priliku da pored stihova na makedonskom i srpskom čuju i stihove na rumuskom jeziku.

  Cilj manifestacije je upoznavanje i druženje, približavanje savremenog književnog stvaralaštva široj publici, ali i čuvanje jezika i saradnja sa drugim nacionalnim zajednicama.

  Osim uz podršku grada Pančeva i domova kulture u naseljenim mestima gde se održavaju književne večeri, udruženje „German“ iz Glogonja je realizovalo ovu manifestaciju i u saradnji sa Domom omladine iz Pančeva i Novinsko-izdavačkom ustanovom „Makedonski informativni i izdavački centar“.

   

  Makedonsko udruženje „German“ je započelo manifestaciju „Dani makedonske kulture“ 4. septembra, održavanjem književne večeri u Domu kulture „Mladost“ u Glogonju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]