• Počela implementacija projekta eCarina

  Uprava carina počela je danas sa implementacijom projekta eCarina, sa ciljem da modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Počela implementacija projekta eCarina
  Foto: Pixabay

  Ovaj projekat država je pokrenula u nastojanju da poboljša carinski sektor i olakša međunarodnu trgovinu, a sprovodi ga Uprava carina u saradnji sa Ministarstvom finansija, Delegacijom EU u Srbiji i Privrednom komorom Srbije (PKS).

  Kako je danas na panel diskusiji „Carina na klik“ održanoj u PKS kazao predstavnik Delegacije EU Martin Klauke, EU je za uvođenje ovog projekta u Srbiji izdvojila oko devet miliona evra.

  „Ta sredstva su najviše usmerena ka digitalizaciji procesa carine, odnosno procesa automatizacije uvoza i izvoza, ali i softveru za donošenje odluka. Nadamo se da će to doprineti poboljšanju trgovine između Srbije i EU, a trebalo bi da pruži i velike olakšice privatnom sektoru „, kazao je on.

  Prema rečima Klaukea na ovaj način se doprinosi i napretku usklađivanja Srbije u poglavlju 24.

  Pomoćnik direktora Uprave carina Nataša Mirković kazala je da je projekat počeo krajem maja 2023. i očekuje se da će njegova puna primena biti u decembru 2025, dok bi ceo projekat trebao da se okonča krajem maja 2026.

  „Ovaj projekat znači da ćemo digitalizovati carinske postupke uvoza i izvoza, kao i sistema carinskih odluka sa svim pratećim podsistemima. To konkretno znači brže carinjenje roba u uvozu i izvozu“, kazala je ona.

  Mirkovićeva je precizirala da će Uprava carina zahvaljujući ovom projektu brže obrađivati sve potrebne informacije i dokumentaciju, čime će se smanjiti vreme čekanja i troškovi poslovanja.

  Prema njenim rečima, brži protok robe, manje administrativnih prepreka i usklađivanje sa evropskim standardima direktno doprinose rastu trgovine, povećanju prihoda i smanjenju operativnih troškova.

  „Ovaj projekat ne donosi benefuite samo za poslovnu zajednicu već i za sve građane u Srbiji koji carine robu“, naglasila je Mirković.

  Ona je dodala i da osim finansijske pomoći, Srbija dobija i ekspertsku pomoć EU za uvođenje ovog projekta.

  Na današnjem skupu u PKS na kojem su se okupili stručnjaci, predstavnici državnih institucija, donatori i vodeće kompanije u Srbiji koje se bave međunarodnom trgovinom rečeno je da se projekat eCarina bavi i administrativnim kapacitetima kako bi se obezbedila usklađenost sa evropskim carinskim zakonodavstvom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija