• Počela je prestupna, 2024. godina, sa 366 dana

  Počela je prestupna, 2024. godina, sa 366 dana, prestupne su i unapred izazivaju interesovanje. Delom zbog toga, što je ta pojava povezana i sa astronomijom, pa je zanimljivo čuti objašnjenje zašto baš pojedine godine imaju dan više. Međutim, mnogima prestupna godina ima posebno značenje, za koje se u narodu veruje da je posledica sujeverja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Počela je prestupna, 2024. godina, sa 366 dana
  Foto: Pixabay

  Zemlja napravi punu rotaciju oko Sunca za 365 dana i šest sati. Upravo tih šest sati su razlog zašto postoje prestupne godine. Kalendarska godina usklađuje se sa astronomskom, kako se ne bi desilo da Nova godina padne u leto. A to se postiže tako što se svake četvrte godine dodaje jedan dan. Gregorijanski kalendar, ponavlja se u ciklusu od 400 godina, što znači da se posle toga za svaku godinu ponavlja kalendar sa istim rasporedom datuma i dana u nedelji, kao i u kalendaru od pre 400 godina.

  „Znači, ako poredite kalendar koji važi za 2001. Godinu, isti kalendar će važiti za 2401. Godinu. Ali u tom periodu od 400 godina imate 97 prestupnih godina“, kaže Aleksandar Zorkić, urednik časopisa za astronomiju.

  Kako znati koja je godina prestupna? Ako su poslednje dve cifre deljive sa četiri, tada je prestupna godina. Godine koje označavaju kraj veka izdvojene su od ovog pravila. One moraju biti deljive sa 400 da bi bile prestupne.

  „Prestupna godina je svaka ona koja je deljiva sa 4, izuzev ako je deljiva sa sto a i i od toga postoji izuzetak ako je deljiva sa 400“, kaže Aleksandar Zorkić, urednik časopisa za astronomiju.

  Jedan dan više, dodat je drugom mesecu, pa je stoga baš taj 29. februar karakterističan mnogima koji su upravo tada rođeni. Na svetu ih ima oko 4 miliona, a verovatnoća da će se neko dete roditi baš 29. februara je 1:1.500. Međutim, to nije jedina zanimljivost. Postoje verovanja da se tokom tih godina ne treba venčavati, pokretati važne poslove ili saditi voće.

  Anketa:

  „Da li za vas nešto posebno znači to što je 2024. Prestupna godina? Jedino po tome što se održavaju Olimpijske igre, ako se ne varam, ja pratim sport pa zbog toga“

  „Nikakvo značenje nema za Vas? Ne. Ne očekujete ništa posebno u toj prestupnoj godini? Pa, jedino da odem u penziju. Sjajno i čestitamo! Hvala!“

  „Ne ne, kao i svaka druga“.

  Nekima kao i svaka druga, ali kalendar pamti i važne događaje – prestupne 1980. preminuo je Josip Broz Tito, ekonomska kriza počela je prestupne 2008. Na pragu 2024. poželimo da verovanje o nesrećnim prestupnim godinama ostane – samo to.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]