• Počela obuka popisivača poljoprivrednih domaćinstava: Evo šta će pitati i da li je popis obavezan

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Počela je obuka popisivača za predstojeći Popis poljoprivrede, koja će trajati do 1. oktobra, kada je predviđeno da bude prvi dan popisa.  

  Planirano je da u popisu učestvuje oko 3.000 popisivača, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora.

  Marko Dukić iz Novog Bečeja do sada nije bio popisivač. Nakon obuke za dva i po meseca obićiće 250 domaćinstava u mestu gde živi.

  Neka pretpostavka je da će se raditi upitnici od nekih 30 do 45 minuta. Nadamo se da će tako i biti. Nadamo se velikom odzivu poljoprivrednih gazdinstava„, kaže Dukić za RTS.

  I dok je za opštinu Novi Bečej potrebno 11 popisivača, u Čačku će biti angažovano 50.

  Četrnaest popisivača planiramo za grad Čačak i Ljubić, a za seoska područja na nekim najvećim je tri, malo manjim površinskim dva su planirana i ostala po jedan„, navodi Vladimir Gojgić iz Komisije za popis poljoprivrede Čačak.

  U upitniku će biti ista pitanja kao pre 11 godina. Razlika je što će sada popisivači odgovore upisivati direktno u aplikaciju. Važni su podaci o obradivom zemljištu, broju stoke i mehanizacije, dok se ekonomski pokazatelji neće prikupljati kao podatak.

  Ne pitamo ih koliki im je prinos niti ih pitamo koliko hiljada dinara primaju ili neki podatak u dinarima. Važno nam je samo podatak da li su prodavali svoje sopstvene poljoprivredne proizvode i da li su potrošili više nego što su prodali„, objašnjava Danijela Topalović iz odeljenja Zavoda za statistiku Zrenjanin.

  „Podaci na ovom popisu poljoprivrede su strogo zaštićeni, o tome smo vodili posebno računa. Najniži nivo za koji ćemo objavljivati podatke je nivo naselja„, navodi Slaviša Ćirić iz odeljenja Zavoda za statistiku Zaječar.

  U popisu će učestvovati sva domaćinstva koja imaju poljoprivredno zemljište bez obzira da li su registrovana ili ne. 

  Popis poljoprivrede je obavezan, domaćin koji odbije evidentiranje podaka ili da lažne podatke može prekršajno odgovarati.

   

  Počela je obuka popisivača za predstojeći Popis poljoprivrede, koja će trajati do 1. oktobra, kada je predviđeno da bude prvi dan popisa.  

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 201 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 194 dinara po litru, saznaje […]