• Počela sa radom Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Radna grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana odlukom Vlade Republike Srbije održala je prvu sednicu. Koordinisaće krizni odgovor na potrebe pogođenih osoba – porodica žrtava, učenika i nastavnika, kroz hitne mere u okviru projekta koje će sprovesti Institut za mentalno zdravlje, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima. Radnu grupu, pored predstavnika Vlade Srbije, sačinjavaju Milica Pejović Milovančević (Institut za mentalno zdravlje), dr Tamara Džamonja, predsednica Društva psihologa Srbije, dr Hana Korać (Institut za mentalno zdravlje) i predstavnici Unicefa.

  Radna grupa će koordinisati krizni odgovor na potrebe pogođenih osoba – porodica žrtava, učenika i nastavnika, kroz hitne mere u okviru projekta koje će sprovesti Institut za mentalno zdravlje.

  Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je svim članovima što učestvuju u radu ovog tela, jer je od izuzetnog značaja da radna grupa počne sa delovanjem što je pre moguće. Ona je istakla da će Vlada Srbije podržavati, pratiti i koordinisati funkcionisanje ove radne grupe, ali da će glavnu reč voditi stručnjaci, čiju će svaku odluku Vlada „u potpunosti ispoštovati i sprovesti u delo“.

  Milica Pejović Milovančević je istakla da je situacija u kojoj se čitava zemlja našla potpuno nova i predstavlja nešto sa čim se u svojim karijerama do sada nisu susreli. Prema njenim rečima, neophodno je fokusirati se na decu i njihovo mentalno zdravlje, pre nego na bilo šta drugo, kako bi iz svega ovoga izašli sa što manje posledica.

  Tamara Džamonja je naglasila da je neophodno formirati specijalizovane i stalne timove, koji će se baviti pojedinačnim stvarima, kao što su timovi za podršku deci, roditeljima i nastavnicima. Ona je istakla da je važno da se sastavi tih timova ne menjaju, jer je ljudima kojima je potrebna pomoć takođe potrebna i izvesna  vrsta stalnosti i predvidivosti.

  Radna grupa će uz pomoć međunarodnih partnera, Unicefa i zemalja koje su imale iskustva sa sličnim tragedijama poput ove sa kojima se Srbija suočava, preduzeti sve dalje korake koji podrazumevaju pružanje podrške deci i njihovim porodicama, kao i kulture sećanja na sve žrtve. Iskustvo ovih stručnjaka je dragoceno.

  Pored Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, odlukom Vlade u četvrtak su formirani i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i Radna grupa za bezbednost dece na internetu.

  Radna grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  U okviru međunarodne akcije na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja i droge

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenili su na teritoriji Republike Srbije veću količinu oružja i droge u međunarodnoj akciji SEE JAD 2023 u okviru EMPACT Firearms („Zajednički dani akcije Jugoistočne Evrope 2023“), čiji je cilj da se kroz međunarodnu saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nezakonite trgovine opojnih droga, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa.

  Sokolom za sokola – Srbijavoz pokreće kampanju za zaštitu stepskog sokola

  Na inicijativu kompanije „Srbijavoz“, u železničkoj stanici Beograd Centar u četvrtak, 30. novembra, simbolično je obeležen početak kampanje „Sokolom za sokola”. Tokom trajanja kampanje, čiji je glavni cilj zaštita i očuvanje stepskog sokola (Falco cherrug), od svake kupljene karte u vozu „Soko“ biće odvajan jedan dinar za kupovinu i postavljanje veštačkih gnezda, kao i za čišćenje dela staništa stepskog sokola u opštini Alibunar.