• Počele isplate finansijske podrške pacijentima sa retkim bolestima

  Počele su isplate finansijske podrške pacijentima sa retkim bolestima i porodicama obolelih u vidu tri vrste vaučera.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Počele isplate finansijske podrške pacijentima sa retkim bolestima
  Foto: 013info

  Olivera Jovović iz Grupe za unapređenje kvaliteta života porodica osoba sa retkim bolestima rekla je za Tanjug da je prijavljivanje za pomoć i podršku pacijentima sa retkim bolestima počelo 29. januara i da je do sada pristiglo više od 1.000 zahteva, od čega su 534 prijave bile sa kompletiranom dokumentacijom, te su za te pacijente Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut poslati upiti.

  „Od 534 upita, 128 pacijenata je upisano u Registar obolelih lica sa retkim bolestima. Do sada je izrađeno 40 rešenja i krenule su isplate“, rekla je Jovović.

  Ona je navela da se prvo kreće sa isplatom jednokratne novčane pomoći, a da, kada je reč o vaučerima za lekove i medicinska sredstva, kao i vaučerima za rehabilitaciju i rekreaciju, oni će u narednom periodu biti poslati na kućne adrese pacijenata za one za koje su izrađena rešenja.

  „Takođe kao često pitanje dobijamo i to na koji način će rešenja stizati, rešenja takođe pacijentima stižu na kućnu adresu“, rekla je Jovović.

  Objasnila je da je moguće prijaviti se za sve tri vrste pomoći, da je procedura prilično jednostavna i da se sve informacije nalaze na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, gde postoji odeljak podrške obolelima od retkih bolesti.

  „Tu se nalaze sva tri obrasca, kao i word dokument gde je objašnjeno na koji način se ostvariju ove beneficije“, kaže Jovović.

  Prema njenim rečima, jednokratna finansijska pomoć iznosi 25.000 dinara, vaučeri za kupovinu lekova i medicinskih sredstava su u iznosu 35.000 dinara, a vaučeri za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija