• Počelo onlajn zakazivanje termina za testiranje budućih prvaka

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Upis buduće najmlađe generacije školaraca koji će od septembra biti đaci prvaci u osmoletkama širom Srbije, kao i uvek, zvanično počinje prvog aprila i traje dva meseca. Međutim, prvi april ove godine je subota, tako da će testiranja kod školskih pedagoga i psihologa, kao i formalni upis učenika u prvi razred faktički početi u ponedeljak trećeg aprila, kao što su neke škole i obavestile roditelje. Prijavljivanje mališana i zakazivanje termina za testiranje, koje je deo formalnog upisa prvaka, već je počelo – onlajn, uz pomoć usluge e-zakazivanje na portalu e-uprave.

  – Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije i ove godine pokretanjem ove usluge imaju mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za testiranje i upis deteta i u prvi razred osnovne škole. Kad roditelj pokrene uslugu, koja je, osim na srpskom, dostupna i na jezicima nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi, popuni osnovni set podataka i klikne na dugme „podnesi”. Termini za testiranje raspoloživi su do 31. maja i njih kreiraju ovlašćena lica u školama – objasnili su iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a saopštilo je i resorno Ministarstvo prosvete.

  Nadležni podsećaju i da prilikom dolaska na testiranje i upis budućih prvaka nije potrebno da roditelji donose na uvid ili prilažu ikakva dokumenta potrebna za upis u papirnoj formi, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti. Reč je o izvodu iz matične knjige rođenih, uverenju o prebivalištu, uverenju o završenom obaveznom pripremnom predškolskom programu i potvrdi o obavljenom lekarskom pregledu budućeg prvaka. Jedino ukoliko je zdravstveni pregled deteta obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje. Budući da mnogi mališani koji su stasali za upis u prvi razred osnovne škole još pohađaju obavezan pripremni predškolski program, potvrdu da su ga završili dobiće naknadno, a škola je zatim može pribaviti elektronski, s tim u vezi da je „izuzetak uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa iz privatnog vrtića”, kako se i napominje na portalu e-uprave.

  Upis u prvi razred školske 2023/24. godine, kako propisi nalažu, obavezan je za decu koja će do 1. septembra imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, odnosno za sadašnje predškolce rođene od marta 2016. godine do kraja februara 2017. godine.

  – Zrelost i spremnost dece za polazak u prvi razred procenjuju pedagog i psiholog škole. Izuzetno, kada je to u najboljem interesu deteta, može se odložiti upis za godinu dana na osnovu mišljenja interresorne komisije, koje sadrži dokaze o potrebi odlaganja i predlog mera dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu u periodu do polaska u školu. Deca koja će do predstojećeg septembra imati od šest do šest i po godina, dakle ona koja su rođena od marta do avgusta 2017. godine, a čiji roditelji žele da ona ranije pođu u školu, takođe mogu da se prijave za proveru spremnosti za polazak u prvi razred koju obavljaju školski pedagozi ili psiholozi. U tom slučaju donosi se samo izvod iz matične knjige rođenih za dete. Takođe, deca koja su starija od sedam i po godina, ali zbog bolesti ili drugih opravdanih razloga još nisu krenula u školu, mogu da se upišu u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja – objasnio je za „Politiku” Uroš Momčilović, direktor OŠ „Vuk Karadžić”.

  Savet direktora za roditelje koji su u predviđenom roku prijavili svoje buduće prvake za upis u izabrane škole koje im inače nisu najbliže i kojima po mestu stanovanja ne pripadaju, jeste da sačekaju da ih na osnovu molbe koju su ranije podneli nadležni iz osmoletke pozovu i predlože neki od raspoloživih termina za testiranje budućih đaka, imajući u vidu obavezu svake osnovne škole da prvenstveno upiše sve učenike koji joj teritorijalno pripadaju.

  Šta ako se propusti zakazani termin za upis

  Da bi roditelj na daljinu, elektronski, zakazao testiranje budućeg prvaka u osmoletki kojoj i pripada po mestu stanovanja, potrebno je da bude registrovan korisnik Državnog portala za elektronsku identifikaciju (eID.gov.rs). Nakon prijave na portal iz menija treba da odabere prvo opciju „usluge”, zatim „obrazovanje”, pa „osnovna škola” koja vodi ka „e-zakazivanju termina za upis”. Potom treba da izabere „podnošenje prijave”, a onda osmoletku i jedan od ponuđenih termina. Zakazani termin, napominju nadležni, može da se otkaže 24 sata ranije.

  – Ukoliko ne otkažete termin i ne dođete u zakazanom terminu u školu, sistem neće dozvoliti da narednih 14 dana rezervišete novi termin za upis i testiranje deteta u osnovnu školu elektronskim putem. U tom slučaju, roditelji će morati direktno da se obrate školi i zakažu novi termin – ukazuje se roditeljima na portalu e-uprave. Dok traje upis prvaka, roditeljima će za pomoć i pojašnjenja eventualnih nedoumica oko zakazivanja termina biti dostupna podrška kontakt centra Ministarstva prosvete na telefonskom broju 011/73-505-57 radnim danima od osam do 15 sati.

  Upis buduće najmlađe generacije školaraca koji će od septembra biti đaci prvaci u osmoletkama širom Srbije, kao i uvek, zvanično počinje prvog aprila i traje dva meseca. Međutim, prvi april ove godine je subota, tako da će testiranja kod školskih pedagoga i psihologa, kao i formalni upis učenika u prvi razred faktički početi u ponedeljak trećeg aprila, kao što su neke škole i obavestile roditelje. Prijavljivanje mališana i zakazivanje termina za testiranje, koje je deo formalnog upisa prvaka, već je počelo – onlajn, uz pomoć usluge e-zakazivanje na portalu e-uprave.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. maj

  I narednih dana nastavlja se nestabilno, pravo majsko vreme, sa čestim pljuskovima. Sutra će i košava duvati. Ciklon će se premeštati preko severa Italije ka Nemačkoj donoseći Srbiji […]

  Srbija druga u Evropi po broju kockarnica

  Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, pet puta […]