• Počelo prijavljivanje osmaka za predmet koji će polagati kao treći na maloj maturi

  Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se od danas pa do 29. decembra izjasne elektronski putem preko portala Moja srednja škola https://www.mojasrednjaskola.gov.rs/ ili pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu, najavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Počelo prijavljivanje osmaka za predmet koji će polagati kao treći na maloj maturi
  Foto: Pixabay

  Ministarka je podsetila da ukoliko se učenici predomisle ili iz određenih razloga se ne prijave u navedenom roku imaju mogućnost da se naknadno prijave ili da promene izabrani test.

  „Od 22. do 26. januara 2024. godine učenici mogu proveriti svoj izbor na portalu Moja srednja škola ili neposredno u školi. Ukoliko se predomisle, odnosne žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu to mogu da urade 29. i 30. januara. Konačno izjašnjenje učenika o predmetu koji će polagati na probnom završnom ispitu biće objavljeno 1. februara “, navela je ministarka.

  Prema njenim rečima, u školskoj 2023/ 2024 probni završni ispit biće održan 22. i 23. marta 2024. godine, dok će završni ispit u školskoj 2023/2024. godini biti održan 17, 18. i 19. juna.

  „Novina u odnosu na prethodnu godinu je to, što će učenici imati mogućnost da i u periodu od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kojeg će predmeta raditi treći test na završnom ispitu“, istakla je ona.

  Najveći broj učenika tokom prošle godine je kao treći test izabrao da polaže biologiju – 38 odsto (24.307 učenika), geografiju je polagalo 28 odsto (18.243 učenika) i istoriju 16 odsto (10.544 đaka).

  Devet odsto (5.999 učenika) je polagalo hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata učenika (5.270 učenika) odlučilo za fiziku.

  Otvoren je i viber kanal „MOJA SREDNjA ŠKOLA – Info kanal“, na kome roditelji, kao i učenici mogu pročitati informacije i obaveštenja o polaganju završnog ispita, prijemnog ispita, kao i upisa u srednje škole.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]