• Podsetnik roditeljima: Bliži se upis u prvi razred, odvedite dete na pregled u dom zdravlja

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Bliži se upis dece u prvi razed osnovne škole, pre čega je neophodno da se u domovima zdravlja obave pregledi predškolaca kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu.

  Potrebno je da se roditelji jave izabranom lekaru i dobiju zbirni uput za preglede specijalista. 

  Načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ sa Palilule Aneta Jovanović kaže za Tanjug da pregled traje između 20 minuta i pola sata i da on obuhvata oftalmološki pregled, pregled ORL specijaliste, fizijatra, logopeda, stomatologa.

  Svakako se radi i krvna slika i analiza urina, koja se donosi pedijatru, koji obavlja taj završni preventivni sistematski pregled pred upis u prvi razred i na osnovu zdravstvenog stanja deteta i na osnovu vakcinalnog statusa protiv difterije, tetanusa velikog kašlja, dečije paralize, protiv malih boginja, zaušaka i rubele i daje se  potvrda za upis u prvi razred„, rekla je ona.

  Prema njenim rečima, potvrde za upis u škole se dostavljaju u elektronskoj formi, a direktno obrazovnim ustanovama. 

  Mi svake godine na Gradskoj opštini Palilula upisujemo između 1.500 i 1.600 dece, od januara meseca mi smo počeli sa lekarskim pregledima i oko trećine pregleda je urađeno, a imaju vremena jer upis kreće prvog aprila„, rekla je Jovanović. 

  Ističe da je trenutno u dečijim respiratornim ambulantama povećan broj pregleda, ali da se u poslednjih nedelju dana smanjila učestalost infekcija.

  Ali ih još uvek ima, kao i stomačnog virusa, a preventivni pregledi se kontinuirano obavljaju u toku cele godine„, rekla je Jovanović. 

  Bliži se upis dece u prvi razed osnovne škole, pre čega je neophodno da se u domovima zdravlja obave pregledi predškolaca kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 206 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 195 dinara po litru, piše […]

  Od 25. aprila akcija pojačane kontrole saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]