• Pojačane patrole saobraćajne policije u blizini svih škola

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je, povodom sutrašnjeg početka nove školske godine, apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise kako bi sačuvali živote mališana.

   

  Stefanović je, prilikom posete Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u opštini Rakovica, rekao da je zadatak MUP-a da nijedno dete ne strada u saobraćaju. 

   

  On je naveo da je cilj ove posete da se pre svega upozore vozači, roditelji i svi ostali učesnici u saobraćaju na to da sutra počinje školska godina i da se mora obratiti posebna pažnja na mališane koji prvi put polaze u školu, ali i na sve ostale đake.

   

  Prema njegovim rečima, roditelji treba da posebno vode računa o vezivanju sigurnosnih pojaseva, korišćenju sigurnosnih sedišta i poštovanju pravila o ograničenju brzine, koja je, kako je podsetio, u blizini škola 30 kilometara na sat. 

   

  Stefanović je, ukazavši na to da je zadatak policije da osigura bezbednost dece i zaposlenih u školama, naveo da će u narednih mesec dana u blizini svih škola u Srbiji biti pojačane patrole saobraćajne i policije opšte nadležnosti. 

   

  On je podsetio na to da od ove školske godine, na inicijativu MUP-a, počinje projekat „Osnovi bezbednosti dece“, u okviru kojeg će policijski službenici učenike četvrtog i šestog razreda podučiti kako da se ispravno ponašaju u slučajevima vanrednih situacija.

   

  Takođe, kako je dodao, đaci će biti upoznati sa tim kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, ali biće im ukazano i na bezbednosne rizike i pretnje od narko-trafikinga i nasilja na internetu.

   

  Stefanović je istakao da, pored edukativnog i preventivnog karaktera, ovaj projekat treba da približi rad policije đacima, kako bi oni policajce doživljavali kao nekog ko brine o njihovoj bezbednosti. 

   

  On je istovremeno izrazio zahvalnost Agenciji za bezbednost saobraćaja, ali i drugim partnerima koji zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kroz različite projekte učestvuju u osnaživanju svesti kod ljudi o važnosti bezbednosti u saobraćaju. 

   

  Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević ukazala je na podatak da na putevima širom sveta svakog četvrtog minuta pogine jedno dete, što govori o tome da je povećanje bezbednosti dece u saobraćaju globalni izazov. 

   

  Milošević je podsetila na to da Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja predviđa da do 2020. godine ne bude stradale dece u saobraćaju, i dodala da Agencija, u saradnji sa MUP-om, tokom čitave godine sprovodi niz aktivnosti usmerenih na bezbednost najmlađih sugrađana. 

   

  Kao i prethodnih godina, kako je navela, Agencija i ove godine svakom prvaku poklanja knjigu „Pažljivkova pravila u saobraćaju“. 

   

  Ona je ujedno apelovala na roditelje da budu uzor svojoj deci, da ne prelaze ulicu van pešačkog prelaza, na crvenom, da je ne pretrčavaju, da koriste sve zaštitne sisteme i da ne voze pod dejstvom alkohola.

  Roditelji treba da posebno vode računa o vezivanju sigurnosnih pojaseva, korišćenju sigurnosnih sedišt

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

  Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je u ponoć, u skladu sa zakonskom procedurom. U ponoć je istekao i krajnji rok do kada izmene u […]

  Pretežno sunčano i toplije, vetar u slabljenju

  U Srbiji se danas očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, uz promenljivu oblačnost koja tek ponegde u brdsko-planinskim predelima može posle podne usloviti kratkotrajnu slabu […]