• Pokrenuta telefonska linija za žene sa iskustvom rodno baziranog nasilja

  Na Međunarodni dan SOS telefona 16. maj počela je sa radom prva zajednička telefonska linija za žene sa iskustvom rodno baziranog nasilja Saveza ženskih nevladinih organizacija Mreža Žene protiv nasilja. Broj telefona je 0800 300 339 i besplatan je za pozive sa svih mobilnih i fiksnih operatera, navodi se u saopštenju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pokrenuta telefonska linija za žene sa iskustvom rodno baziranog nasilja
  Foto: Pixabay

  „Obeležavajući Međunarodni dan SOS telefona za žene žrtve nasilja, podsćamo da su ženske organizacije prve u Srbiji uspostavile takvu vrstu podrške“, navodi se u saopštenju.

  „Mreža Žene protiv nasilja već godinama radi na unapređenju sistema podrške ženama žrtvama nasilja. Pokretanjem ove telefonske linije zasnovanog na feminističkim principima, želimo da obezbedimo efikasnu i adekvatnu stručnu pomoć i podršku svakoj ženi koja se nalazi u situaciji nasilja, kao i da na taj način doprinesemo izgradnji društva u kojem će svaka žena biti sigurna i zaštićena“, kaže Dragana Veljović, jedna od koordinatorki Saveza ženskih NVO MŽPN.

  U organizacijama Saveza podršku ženama pruža više od sto konsultankinja sa višegodišnjim iskustvom, navodi N1.

  „Mreža „Žene protiv nasilja“ koja postoji od 2005. godine je zvanično formalizovana u junu prošle godine, odnosno registrovana pod nazivom Savez ženskih nevladinih organizacija ‘Mreža Žene Protiv Nasilja’, koju čini 28 organizacija iz Srbije, od kojih 23 pružaju uslugu SOS telefona. Tokom prošle godine organizacijama Mreže javilo se 3.009 žena, a zabeleženo je ukupno 13.609 poziva“, ističe Mina Mihajlović, jedna od koordinatorki Saveza.

  Organizacije članice Saveza koje pružaju uslugu SOS telefona imaju različito radno vreme, od toga da nekoliko radi 24/7, do nekih koje rade nekoliko sati dnevno u različitim terminima.

  „Iako sve organizacije pružaju kvalitetne usluge u stanju urgentne potrebe, teško je imati memorisano više brojeva telefona i znati radno vreme svake pojedinačne organizacije. Imajući to u vidu smatramo da je veliki napredak početak rada telefonske linije za podršku ženama sa iskustvom nasilja koji će pokrivati celu teritoriju Srbije. Nadamo se da će probni period rada telefona biti kratak i da ćemo moći da produžimo radno vreme telefonske linije u što kraćem roku“, kaže Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva Srbije, organizacije članice Saveza.

  Nova telefonska linija će imati tehničke mogućnosti koje obezbeđuju dostupnost ove usluge osobama sa oštećenjem sluha, vida i govora, kao i pružanje podrške na romskom jeziku.

  Budući da se 18. maja obeležava Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja, podsećamo da je od početka godine do danas ubijeno najmanje osam žena, o čemu saznajemo na osnovu praćenja medijskih sadržaja, budući da ne postoji zvanična statistika o femicidu.

  Podsećamo da je femicid je samo krajnji i najbrutalniji oblik nasilja prema ženama, koje samo zajedničkim delovanjem možemo suzbijati, težeći društvu sa nultom tolerancijom na nasilje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Motociklisti sve bahatiji na putevima

  Sezona dvotočkaša je uveliko počela, a sa njom i talas crnih vesti sa puteva Srbije. Samo proteklog vikenda na našim putevima život su izgubila dvojica mladih motociklista, a to je samo nastavak […]