• Poražavajući podaci o kvalitetu rakije i vina

  Iz udruženja „Pokret potrošača za kvalitet hrane” saopštili su da su zabrinuti zbog rezultata ispitivanja autentičnosti prehrambenih proizvoda, meda, vina i rakije na našem tržištu. Rezultati su, navode poražavajući, jer od 25 uzoraka meda iz pet najvećih trgovinskih lanaca, 22 nisu pravi med, jer su mu dodavani šećeri u velikim količinama. Kada je reč o vinu, čak 16 uzoraka (88,89 odsto) od kontrolisanih 18 nije zadovoljilo kriterijume autentičnosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poražavajući podaci o kvalitetu rakije i vina
  Foto: Pixabay

  – Kontrolisano je vino, takođe iz velikih lanaca i ispostavilo se da su mu odavani i voda i alkohol koji nije poreklom od grožđa. Prema istraživanju koje smo sproveli čak 85,71 odsto rakija nije prošlo ispitivanje botaničkog porekla etanola. Ovo ukazuje na ozbiljan problem u vezi sa kredibilitetom deklaracija proizvoda i potvrđuje da je neophodno hitno delovati kako bi se obezbedio kvalitet voćnih rakija – navodi se u saopštenju ovog udruženja. Napominju da je situacija koju su zatekli na tržištu alarmantna i postavlja ozbiljna pitanja u vezi sa prirodnošću navedenih proizvoda na tržištu, kao i sa poverenjem potrošača.

  – Veoma smo zabrinuti i apelujemo na nadležne organe, proizvođače i trgovce da hitno preduzmu mere kako bi se obezbedila autentičnost i kvalitet proizvoda na domaćem tržištu. Takođe, pozivamo potrošače da budu oprezni prilikom kupovine proizvoda navedenih kategorija i da se pre odluke informišu o poreklu i kvalitetu i to iz svih mogućih izvora, dok nadležni organi u potpunosti ne regulišu tržište – naglašavaju iz udruženja. Podsećaju da će nastaviti još intenzivnije da prate ovu situaciju i bore se za interese potrošača i za kvalitet hrane na našem tržištu. Pozvali su građane da im se pridruže i steknu pravo da i sami pokreću analize proizvoda koje kupuju, a u čiji kvalitet žele da se lično uvere.

  Inače akciju kontrole autentičnosti ovih proizvoda koje je sprovela akreditovana laboratorija „Ana lab”, pokrenuo je Klaster proizvođača „Ujedinjeni za kvalitet” koji, kako su kazali, više ne može da se izbori sa nelojalnom konkurencijom i falsifikatima hrane na tržištu.

  Iz ovog udruženja su naveli da kada je reč o alkoholnim pićima postoji nelegalan promet alkohola iz fizičke proizvodnje koji ubija legalne proizvođače i pretpostavlja se da je na tržištu u ugostiteljskom sektoru 80 odsto upravo ovakve „robe”. Oni su upozorili da država gubi stotine miliona evra (procene idu do milijardu evra godišnje) zbog nemogućnosti naplaćivanja akciza i ostalih poreza i doprinosa, pa i nemogućnosti da se registruju novi legalni proizvođači.

  – Proizvođači zbog toga gube konkurentnost i nisu u mogućnosti da zapošljavaju nove radnike, gube se ozbiljna sredstva na godišnjem nivou u državnom budžetu. Umesto da ukupna vrednost od prometa alkoholnih pića bude najmanje 400 miliona evra, ona iznosi oko 16 miliona. Nijedan ozbiljan strani investitor nije raspoložen da investira u taj sektor kada je tržište prepušteno samo sebi – napominju iz udruženja. Dodaju da mora da se pojača inspekcijski nadzor tržišta.

  – Prema rezultatima do kojih smo došli, kontrole nema, jer na ovako malom uzorku iz prometa u najvećim trgovinama od sedam rakija šest ne ispunjava uslove kvaliteta – kažu iz Klastera proizvođača „Ujedinjeni za kvalitet”. Proizvođači navode da se sada vide razlozi zašto sektori vina, alkohola i meda nisu konkurentni. Očigledne su poreske i ekonomske prevare koje stvaraju ogroman damping efekat lojalnoj industriji. Prema njihovom mišljenju ukupni gubici mogu da iznose i više od milijardu evra u budžetu Srbije. Nadležne inspekcije su, kako smo saznali, pokrenule službene kontrole tržišta i rezultati se uskoro očekuju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija