Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene u ugostiteljskim objektima u januaru veće su za 7, 6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Skuplji su i hrana, i piće, ali je najviše poskupeo smeštaj. Cene prenoćišta u Srbiji su više za oko 13 odsto.
Cene povrća, koje su u odnosu na prošlu godinu veće za trećinu, odrazile su se i na ponudu u restoranima, pa su najviše poskupele upravo salate, variva i gotova jela – oko sedam odsto. Za kolače je sada potrebno izdvojiti 7,1, a za alkohol oko 7 odsto novca više u odnosu na isti period prošle godine. Najmanji rast cena zabeležen je kod pečenja i bezalkoholnog pića i iznosio je oko pet odsto.
U ugostiteljskim objektima u Vojvodini, hrana je skuplja 12,1 odsto u odnosu na januar 2021, a alkohol 9,6 odsto.
U RZS navode da su izveštajne jedinice u kojima prikupljaju podatke hoteli i restorani, a lista objekata definisana je na početku godine.
„Snimanje se obavlja u mesečnoj periodici, od 20. do 23. u mesecu. Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika u vreme ručka. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji“, kažu u RZS.
Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene u ugostiteljskim objektima u januaru veće su za 7, 6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Skuplji su i hrana, i piće, ali je najviše poskupeo smeštaj. Cene prenoćišta u Srbiji su više za oko 13 odsto.