• Poskupljuje putarina, od Novog Sada do Beograda 210 dinara

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Za vožnju od Beograda do Niša umesto 730 dinara vozači će morati da izdvoje oko 800 dinara. Putovanje od prestonice do hrvatske granice koštaće 375 umesto 340 dinara, dok će putarina od Beograda do Novog Sada biti 210 dinara.
   
  Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović za „Novosti“ kaže da će putarina poskupeti vrlo brzo, možda čak i do kraja meseca, i to za 10 odsto, koliko su „Putevi“ tražili.
   
  – Putarina u Srbiji nije poskupela osam godina. Mi drugi izvor finansiranja saobraćajnica nemamo. Ulažemo u njihovu gradnju, ali moramo da vodimo računa o održavanju, jer su putevi prvo bezbednost za sve, a onda linija koja spaja ljude, kaže Mihajlović.
   
  „Putevi Srbije“ su još u januaru poslali zahtev Vladi Srbije sa konkretnim predlogom za korigovanje cena i planom da od 1. februara korišćenje puteva poskupi, ali su tada odbijeni. Kalkulacija je bila da će ove godine inkasirati 19,1 milijardi dinara, a da će povećanje cene tom preduzeću doneti 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva. Pošto putarina nije poskupela u februaru, moraće da naprave novu računicu.
   
  Cene korišćenja autoputeva nisu menjane od februara 2008. godine, iako ovo preduzeće godinama traži skuplju vožnju autoputem. U međuvremenu su, kako navode u Ministarstvu saobraćaja, rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje autoputeva i ostalih saobraćajnica. Ministarka Mihajlović je više puta isticala da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate.
   
  Srbija je sa 0,03 evra po kilometru putarina duplo jeftinija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Portugaliju, gde iznosi 0,06 evra. U Turskoj košta 0,039 evra po pređenom kilometru, Grčkoj 0,045 evra, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 evra, Francuskoj 0,095 evra.
   
  S druge strane, Srbija ima najgore puteve u regionu.
   
  Ako se obistine ove najave, putarina na deonici Ljig–Preljina će poskupeti i pre nego što počne njeno naplaćivanje. Jer, po starim cenama, planirano je da vožnja duž 40,3 kilometara košta 140 dinara, a ukoliko Vlada Srbije odobri poskupljenje, vozači će morati da izdvoje 154 dinara.
   
  Našim autoputevima tokom 2014. godine prošlo je 37.003.692 vozila, a prošle godine je bilo dva miliona vozila više. Najveće povećanje zabeleženo je kod vozila četvrte kategorije za koje je putarina i najskuplja.
  Autor: Novosti

  Za vožnju od Beograda do Niša umesto 730 dinara vozači će morati da izdvoje oko 800 dinara. Putovanje od prestonice do hrvatske granice koštaće 375 umesto 340 dinara, dok će putarina od Beograda do Novog Sada biti 210 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija