• Posle smrti bebe inspekcija u bolnici u Sremskoj Mitrovici – rezultati spoljašnjeg nadzora za dve nedelje

  U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici sproveden je unutrašnji nadzor zbog smrti bebe koja je rođena u toj ustanovi. O svemu je obaveštena i zdravstvena inspekcija. Porodilja je dala izjavu policiji. Lekar, koga porodica optužuje, se zbog objava i pretnji na društvenim mrežama obratio policiji. Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici potvrdilo je da se obavljaju potrebne provere kako bi se utvrdile sve činjenice. Ministarka zdravlja Danica Grujičić očekuje izveštaj spoljašnjeg stručnog nadzora kao i obdukcioni nalaz za dve nedelje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Posle smrti bebe inspekcija u bolnici u Sremskoj Mitrovici – rezultati spoljašnjeg nadzora za dve nedelje
  Foto: Pixabay

  Porodilja i njena porodica preko društevnih mreža oglasili su se prethodnih dana optužujući lekara za smrt novorođenčeta.

  Između ostalog, tvrde da je zbog nasilnog porođaja beba preminula u Novom Sadu, gde je prevezena odmah nakon rođenja.

  U Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici RTS-u je potvrđeno da su u saradnji sa Tužilaštvom pozvali oštećenu koja je dala izjavu.

  Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici potvrdilo je da se obavljaju potrebne provere kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa porođajem u bolnici u Sremskoj Mitrovici posle koga je došlo do smrti deteta.

  „Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici u koordinaciji sa Višim javnim tužilaštvom vrši sve potrebne provere, radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima se desio predmetni događaj“, potvrđeno je RTS-u u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

  Potvrđeno je i da se lekar koga porodica optužuje, zbog objava i pretnji na društvenim mrežama, obratio policiji.

  U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici kažu da će se oglasiti kada budu završeni pokrenuti postupci u toj ustanovi.

  Ministarka Grujičić očekuje izveštaj za dve nedelje

  Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je zatražila izlazak inspekcije ministarstva zdravlja na teren.

  Pored toga, Grujičićeva je naložila i spoljašnji stručni nadzor. Ovaj nadzor podrazumeva da kolege iz drugih ustanova koje nisu učestvovale u postupku praćenja trudnoće ili porođaja, krajnje objektivno, na osnovu svih činjenica i dokumentacije, donesu svoj sud o ovom tragičnom događaju.

  „Očekujem vrlo brzo izveštaj inspekcije i njihovo sagledavanje situacije. Spoljašnji stručni nadzor će završiti kontrolu i ispitati sve u roku od dve nedelje, do tada očekujem i obdukcioni nalaz“, rekla je ministrarka.

  Grujičićeva je izrazila saučešće majci iz Šida zbog gubitka bebe, kao i celoj porodici zbog ovog nenadoknadivog gubitka, saopštilo je Ministarstvo zdravstva.

  Zdravstvena ustanova u Sremskoj Mitrovici je odmah 17. januara obavila unutrašnji stručni nadzor. To podrazumeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u lečenju, niti porađaju žene, na osnovu zdravstvene dokumentacije naprave analizu događaja. Po toj analizi koja nam je dostavljena, porodilja je ušla u porođajnu salu 12. januara, naglasila je Grujičić.

  Detaljno je opisana satnica svih preduzetih radnji koje će detaljno biti analizirane, dodala je ona, od pregleda do trenutka kada je porodilja dobila periduralnu analgeziju, kada je krenuo porođaj, oko 23 časa, i kada je došlo do incidenta.

  „Ono što je unutrašnji stručni nadzor naložio je ispitivanje svih koji su učestvovali u praćenju stanja i porođaju – od momenta kada je porodilja primljena u bolnicu do samog porođaja: šefa patologije trudnoće, šefa akušerstva, načelnika ginekologije, kao i doktora koji su bili u porodilištu, dežurnih doktora, anesteziologa, babica, zaposlenih na prijemnom odeljenju, kao i neonatologa pedijatra koji je pokušao da reanimira i oporavi dete na putu do bolnice“, predočila je Grujičić.

  „Akušersko nasilje, o kome sa više puta govorilo u javnosti, nedopustivo je i pozivam svakoga ko se suočava sa nasiljem da o njemu govori i prijavi ga, kako bi nadležne službe mogle da reaguju“, poručila je ministarka zdravlja.

  Zaštitnik građana pokrenuo postupak

  Zaštitnik građana je, na osnovu informacija iz medija o smrti novorođenčeta porodilje iz Šida u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, 12. januara ove godine, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja i Opšte bolnice Sremska Mitrovica, navodi se u saošpštenju Zaštitnika.

  „Zaštitnik građana pokreće kontrolni postupak zbog informacija koje upućuju na to da je uzrok smrti novorođenčeta akušersko nasilje i da je zbog neadekvatanog pristupa nadležnog lekara devojčica preminula samo nekoliko sati nakon rođenja“, piše u saopštenju.

  U skladu sa navedenim, Zaštitnik građana je zatražio da ga Opšta bolnica Sremska Mitrovica bez odlaganja, najkasnije u roku od 15 dana, obavesti o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem, a posebno dostavi informacije o merama koje su eventualno u međuvremenu sprovedene.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  I sutra u Srbiji veoma toplo, od 35 do 40 stepeni

  U Srbiji će i sutra biti sunčano i veoma toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod koji upozorava da se veoma jak toplotni talas nastavlja i u drugoj dekadi jula s maksimalnim […]

  Najviše poskupeli – frizeri

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2024. godine, u odnosu na maj 2024. godine, u proseku su više za 0,1%. Potrošačke cene u junu 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne […]