• Povećana dnevnica za službena putovanja

  Na zahtev UGS „Nezavisnost” čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli vladi inicijativu ova dnevnica uvećana je sa 150 dinara na 1.000 dinara

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Povećana dnevnica za službena putovanja
  Foto: 013info

  Vlada Srbije izmenila je 28. decembra Uredbu o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika kojom je dnevnica za službeno putovanje u zemlji povećana sa 150 na 1.000 dinara. Izmenjena uredba počeće da se primenuje osmog dana od datuma objavljivanja u „Službenom glasniku“. Povećanjem službene dnevnice vlada je prihvatila zahtev UGS „Nezavisnost” čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja u zemlji i inostranstvu. U inicijativi UGS „Nezavisnost” ukazano je na sve veće podele u društvu i neophodnost da sindikat inicira donošenje propisa kojima bi se primanja zaposlenih popravila. Pri podnošenju inicijative sindikat nije predlagao konkretan iznos povećanja ali je jasno predočio stav da je 150 dinara ispod svakog dostojanstva a od resornog ministarstva je zatraženo da uradi kalkulaciju i predloži iznos povećanja, prenosi sajt „Nezavisnost“.

  – Dobro je da je do povećanja došlo iako smo čekali skoro deset meseci da se donese odluka i u nekoliko navrata podsećali vladu na našu inicijativu. Ovo je sada bolja pozicija za dalje pregovore i prilika da još jednom ukažemo na potrebu poboljšanja materijalnog položaja državnih službenika i nameštenika – izjavila je Čedanka Andrić predsednica UGS „Nezavisnost”.

  Dosadašnji iznos službene dnevnice od 150 dinara vlada je propisala uredbom od 14. oktobra 2015. godine. Tada su državnim službenicima i nameštenicima smanjene dnevnice za službena putovanja u zemlji sa dotadašnjih 2.556 na 150 dinara. To je praktično značilo da su zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima od tada do danas iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu, napominju u „Nezavisnosti“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]