• Poverenica: Trećina svih pritužbi je zbog diskriminacije na radu

  U Srbiji u proseku godišnje oko jedne trećine svih pritužbi upućenih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti odnosi se na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja – saopštila je danas ta služba povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poverenica: Trećina svih pritužbi je zbog diskriminacije na radu
  Foto: Pixabay

  Poverenica Brankica Janković je istakla da je „pravo na rad jedno od najznačajnijih ljudskih prava“ i „jedan od preduslova za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti“.

  „Zato se moraju štititi prava radnika, unapređivati uslovi, bezbednost i zdravlje na radu, kao i materijalni položaj zaposlenih“ – piše u njenom saopštenju.

  Navela je da se u proseku godišnje oko jedne trećine svih pritužbi upućenih Povereniku odnosi na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, „najčešće po osnovu pola, invaliditeta, zdravstvenog stanja i starosnog doba“.

  To su nemogućnost napredovanja ili dobijanja otkaza zbog godina starosti, raspoređivanja na niža i manje plaćena radna mesta po povratku sa porodiljskog ili odsustva sa rada radi nege deteta, diskriminacija na osnovu članstva u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama.

  Janković je ukazala da naročito zabrinjavaju česti primeri nebezbednih i nehumanih uslova za rad koji su, kako je navela, rezultirali brojnim smrtnim ishodima ili teškim povredama na radu prošle godine, o čemu izveštava Inspektorat za rad.

  Pozdravila je mere kojima se podstiče zapošljavanje društvenih grupa čiji je pristup tržištu rada otežan i češće su diskriminisane – žena, osoba sa invaliditetom, nacionalnih manjina i drugih.

  „Vreme će pokazati da budućnost pripada poslodavcima koji se vode principom nediskriminacije, poštuju prava zaposlenih“ – istakla je Janković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Motociklisti sve bahatiji na putevima

  Sezona dvotočkaša je uveliko počela, a sa njom i talas crnih vesti sa puteva Srbije. Samo proteklog vikenda na našim putevima život su izgubila dvojica mladih motociklista, a to je samo nastavak […]