• Praksa za učenike na dualnom obrazovanju ključna prednost na tržištu rada

  Program dualnog obrazovanja prethodne decenije prošlo je, ili ga još pohađa oko 16.000 učenika, u 950 kompanija. Za sledeću školsku godinu, raspisan je konkurs za poslodavce koji primaju učenike na dualno obrazovanje, a država je prvi put obezbedila polovinu novca za učeničke naknade. Konkurs za poslodavce traje do 15. januara, a u ponudi je 10 novih zanimanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Praksa za učenike na dualnom obrazovanju ključna prednost na tržištu rada
  Foto: Pixabay

  Đurđina Hadžić poslastičar, nekoliko meseci dolazi na praksu dva puta nedeljno, puno osmočasovno radno vreme.

  „Imam svog mentora koji je uvek tu ako mi nešto zatreba da nam objasni. Sve radim sa njom i dosta sam toga naučila“, ističe Hadžićeva.

  Hotel u kojem stiče praksu, od prošle godine obučava četiri učenika u kuhinji, restoranu i na recepciji. Zadovoljni su novim sistemom obuke, a kažu i da im pomaže finansijska podrška Vlade za učeničke naknade.

  Generalna direktorka hotela „Kortjard bej Meriot Belgrejd siti centar“ Stana Đuran kaže da bez obzira na podršku države moraju da podrže takav način obrazovanja pogotovo kad je delatnost turizma i ugostiteljstva u pitanju

  „Za čitav svoj period školovanja od tri-četiri godine đaci na praksi zaista steknu jedan odgovarajući broj sati radnih pa kasnije budu u prednosti na tržištu rada u odnosu na druge kandidate koji nažalost nisu imali priliku da steknu takav vid prakse“, objašnjava Đuranova.

  Najtraženiji su kadrovi u mašinstva u preradi i obradi metala i elektrotehnici. Pored finansijske pomoći poslodavacima i elektronsko prijavljivanje je pojednostavljeno.

  „Umesto ranijih 11 dokumenata, sada podnose samo njih četiri dokumenta na osnovu kojih se vrši provera ispunjenosti uslova za realizaciju dualnog obrazovanja.“, napominje Mirjana Kovačevićiz Centar za edukaciju i dualno obrazovanje PKS-a.

  Državnu subvenciju za učeničke naknade, dobiće samo firme koje obučavaju učenike za deficitarna zanimanja, kao što su poslodavci i tražili.

  „Poslodavcima je teško da dođu do kvalifikovane radne snage koja ima potrebna znanja i veštine, i očekujemo da će na ovaj način poslodavci shvatiti da mogu da uz određene subvencije, lakše dođu do radne snage i da će se verovatno veći broj prijaviti“, Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije

  Počelo je sa 40 prijavljenih poslodavaca, a danas ih u dualnom obrazovanju ima više od hiljadu. Svake godine prijavi se oko stotinu novih firmi, a i one stare uzimaju nove učenike.

  U programu je učestvovalo 186 škola, a istraživanja pokazuju da polovina učenika ostane da radi u struci, a četvrtinu zaposle poslodavci kod kojih su bili na praksi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]