• Prasetina i jagnjetina poskupeli, ali cene će rasti dok budemo mogli da platimo: Koliko će nas koštati praseće i jagnjeće pečenje za predstojeće praznike?

    Ove godine imamo neobičnu situaciju i tri bitna praznika za građane Srbije u samo šest dana. Prvi maj, Uskrs i Đurđevdan, su praznici kada su trpeze prepune mesa i to pre svega pečenja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Prasetina i jagnjetina poskupeli, ali cene će rasti dok budemo mogli da platimo: Koliko će nas koštati praseće i jagnjeće pečenje za predstojeće praznike?
    Foto: Pixabay

    Pečenice su uveliko rezervisane u mesarama, pečenje ugovoreno u pečenjarama. Već sada je ogromna potražnja prasećeg i jagnjećeg mesa, ali ogromne su i cene. A kako se budu približavali praznici biće i veće.

    Tradiciju da se prasetina ili jagnjetina jede za Uskrs i Đurđevdan ne libe se da koriste i trgovci kako bi podigli cene neposredno pred te praznike i dodatno zaradili.

    Kako je do 1. maja ostalo svega 15, a do Uskrsa oko 20 dana, mnogi već uveliko razmišljaju o tome gde kupiti kvalitetno i povoljno pečenje.

    Međutim, po informacijama iz nekoliko mesara i pečenjara, jeste da su mahom već bukirani za ove praznike i da je već sada teško poručiti pečenje za te dane.

    Oni savetuju da oni koji žele, a još uvek nisu poručili meso, da to učine što pre.

    Prema informacijama iz više pečenjara, cene pečenja po kilogramu kreću se u proseku oko 2.300 dinara za prasetinu, dok je kilogram jagnjećeg pečenja skuplji i u proseku je oko 2.900 dinara.

    Cene variraju među različitim pečenjarama i mesarama, pa je moguće naći i povoljnije, ali i znatno skuplje pečenje.

    Ipak, kada se cene pečenja uporede sa onim od prošle godine pred Uskrs, primetan je osetan rast.

    U ovo doba prošle godine kilogram pečene prasetine kretao se od 1.500 do maksimalno 2.500 dinara.

    Kilogram jagnjetine, zavisno od toga u kom kraju Srbije, koštao je od 2.000 do maksimalno 2.800 dinara.

    Ukoliko ste kupili prase ili jagnje, a želite uslužno pečenje, to je moguće pronaći po cenama od 150 do 500 dinara po kilogramu, a to zavisi i da li želite da vam ispeku celo prase ili jagnje ili određenu količinu.

    Ako želite da kupite svoje meso, prema podacima specijalizovanog portala Cenoteka, kilogram svinjetine u većim marketima kreće se od 1.000 do 1.100 dinara.

    Što se tiče jagnjetine, kilogram se kreće od 1.300 do 1.600 dinara, zavisno od marketa u kom kupujete.

    Agroekonomski analitičar Žarko Galetin očekuje dodatno povećanje cena mesa pred praznike.

    On dodaje da je to očekivano s obzirom na nadolazeće praznike, ali i završetak posta koji se bliži.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

    Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]