• Pravo na svoj dinar – svaka treća mama nema kontrolu nad kućnim budžetom, muževi određuju koliko im je dovoljno

  Mame u Srbiji pravdaju se partnerima kako troše novac, ograničen im je pristup finansijskim sredstvima, a neretko im partneri i ne dozvoljavaju da kupe šta žele. Svaka treća nema kontrolu nad kućnim budžetom. One koje imaju sopstveni biznis imaju i dodatni problem – oko trudničkog i porodiljskog bolovanja, ističe preduzetnica Maša Đurić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pravo na svoj dinar – svaka treća mama nema kontrolu nad kućnim budžetom, muževi određuju koliko im je dovoljno
  Foto: Pixabay

  Položaj mama u porodicama širom Srbije nije najpovoljniji – čak 26 odsto nije zadovoljno načinom na koji se raspolaže novcem u njihovom domaćinstvu, pokazuje istraživanje „Finansijska nezavisnost mama u Srbiji: Pravo na svoj dinar“, navodi RTS.

  Svakoj desetoj mami partner ograničava pristup novcu, dok 14,2 odsto partnera, odnosno muževa, smatra da ima pravo da svojim ženama određuje koliko im je novca „dovoljno“. Više od četvrtine (26,4 odsto), mora da se pravda o tome gde su potrošile novac.

  Ne osećaju se ni bezbedno

  Partner svakoj petoj (20,4 odsto) ne dozvoljava da kupi ono što želi, a 5,2 odsto njih je bilo primorano da na zahtev partnera i protiv svoje volje pozajmi novac ili proda neku dragocenost.

  Kontrolu nad finansijama svoje porodice nema 29,4 odsto žena, odnosno svaka treća. Još alarmantnija je činjenica da se 17 odsto mama ne oseća bezbedno pored svojih partnera.

  Pravo na porodiljsko

  A žene koje su preduzetnice, kada hoće da postanu mame, imaju problem više. Mama preduzetnica Maša Đurić je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekla da je iskoristila tri meseca porodiljskog bolovanja, ali je onda zbog klijenata i finansija morala da se vrati poslu.

  Mašin muž, takođe, jedan je od 350 koji je prihvatio da umesto nje ode na porodiljsko.

  „To je jedno od najboljih iskustava koje smo imali kao porodica, pre svega zbog povezivanja muža i deteta i zato što nema onoga – mama zna bolje. Sada ima stvari koje tata bolje radi“, navodi Đurić.

  Potrebne izmene za jednakost

  Prema njenim rečima, sve više očeva, pogotovo mlađih, želi da se uključi u takav proces, što je sada prema zakonu i moguće.

  „Žene preduzetnice nemaju pravo na trudničko i porodiljsko u odnosu na zaposlene, iako redovno plaćaju poreze i izmiruju obaveze prema državi. Mora da se izmeni da u tom smislu budemo jednake. Dobro je što su muževi žena preduzetnica dobili pravo da mogu da preuzmu brigu o detetu“, zaključuje Đurić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]