• Praznici dižu cene mesa – kada se očekuje stabilizacija tržišta

  Nedavni popis poljoprivrede potvrdio je da je stočni fond u Srbiji u padu. Zabrinjava nesrazmera u cenama prasadi i tovnih svinja. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Vlade Zarić rekao je da je uobičajeno da cene mesa rastu uoči praznika. Ocenio je da na to utiču brojni faktori, a da se stabilizacija cena očekuje u maju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Praznici dižu cene mesa – kada se očekuje stabilizacija tržišta
  Foto: Pixabay

  Cene prasadi vrtoglavo rastu, a cene tovljenih svinja su u padu. Profesor Poljoprivrednog fakutleta u Beogradu Vlade Zarić istakao je kako je reč o tipičnoj situaciji pada ponude.

  „Pad ponude pri istoj tražnji dovodi do rasta cena. Zašto cena prasadi ide u jednom smeru, zašto cena tovljenika ide u drugom smeru. To su različiti segmenti. Prasetina ide skoro uvek u krajnju potrošnju“, naveo je profesor Zarić.

  Ocenio je da je do pada ponude došlo zbog ambijenta koji nije stabilan za poslovanje, zbog klimatskih promena, ali i zbog zanemarivanja rizika.

  Istakao je da je broj priplodnih grla u poređenju sa 2021. godinom smanjen za 188.000.

  Na stočnim pijacama prasad do 25 kilograma se prodaje po ceni do 600 dinara, a tovljenici do 120 kilograma za 350 dinara.

  Na pitanje da li se isplati toviti, profesor Zarić je rekao kako će svaki proizvođač uraditi sve što mu je potrebno kako bi opstao i da bi mogao i sledeće godine da posluje.

  Istakao je da uvek postoje sezonski faktori, naročito sada kada predstoje dva praznika i jedna slava, kao i da obično nakon tih svetkovina pada i cena, pa se očekuje da se cene u maju i smire.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije

  Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog navodnog nedoličnog ponašanja njegovih navijača, na marginama […]