• Prepolovljen broj oglasa za posao u IT sektoru, koji su razlozi

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Broj oglasa za IT pozicije u prvom kvartalu 2023. godine je manji za čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Da li je ovo iznenadilo analitičare tržišta rada?

  Prethodnu godinu je obeležila visoka tražnja za IT stručnjacima i brzim rastom industrije.

  Marko Vučetić sa sajta Helovord rekao je da se nije očekivalo da će rekordna godina 2022. pokazati svoje nedostatke u poslednjem kvartalu.

  „Razlog za podatak od 50 odsto manje oglasa u odnosu na isti period prošle godine je i rat u Ukrajini, ali i trendovi u svetu. Na svetskom tržištu je bilo mnogo otkaza, kod nas nije bilo toliko“, kaže Vučetić.

  Prema njegovim rečima, najtraženiji stručnjači su oni sa iskustvom od 3 do 5 godina, a podaci pokazuju da je 15 odsto oglasa namenjeno za juniore.

  „Poslodavci traže one sa iskustvom od 3 do 5 godina jer je lakše doći do njih nego do seniora. Najtraženija pozicija je softver diveloper koja je i najplaćenija“, istakao je Vučetić.

  Napominje da za ovaj period nema još podataka o prosečnoj plati i podsetio je da je poznato da je u avgustu prosečna plata bila 1.600 evro u IT sektoru, a najviša upisana 8.500 evra.

  Kada je reč o prisustvu žena u ovoj oblasti, kaže da IT kompanije vode računa o balansu, i da to daje razultat, pa je sve više prijavljenih kandidatkinja.

  Broj oglasa za IT pozicije u prvom kvartalu 2023. godine je manji za čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Da li je ovo iznenadilo analitičare tržišta rada?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Danas je Svetski dan volontera

  Odlukom Generalne skupštine UN iz 1985. godine Međunarodni dan volontera obeležava se kao podsećanje na formiranje programa UN za volontere.

  Od 1. februara stižu penzije iz Australije

  Svi oni koji su deo radnog staža ostvarili u Australiji ili Australijanci koji su radili u Srbiji, moći će od 1. februara naredne godine da računaju na isplatu penzije. Naime tada na snagu stupa sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti, potvrdili su u Ministarstvu rada.