• Prijave za prijemne na fakultetima do sutra, polaganje od 26. do 30. juna

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnog ispita na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu traje do sutra, a kako je najavljeno, prijemni ispiti će se održavati od 26. do 30. juna, zavisno od fakulteta.

  Najveće interesovanje je za Fakultet organizacionih nauka, za koji se nakon drugog dana prijavilo 2.536 kandidata, a kako se navodi na sajtu fakulteta prijemni ispit će se održati 28. i 29. juna.

  Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu prijemni ispit organizuje 26. i 27. juna, a kandidati će polagati testove iz matematike i fizike.

  Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu poslednji dan prijave za polaganje prijemnog ispita je danas, objavljeno je na sajtu fakulteta.

  Kandidati koji žele indeks Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja prijemni ispit polagaće 28. i 29. juna, a u protokolu polaganja ovog ispita koji je objavljen na sajtu Fakulteta navodi se da će kandidati prvog dana polagati test informisanosti o fizičkom vaspitanju i sportu, a nakon toga na bazenu SRC Milan Gale Muškatirović polagaće test plivanja i specifičnih motoričkih veština i sposobnosti u vodi.

  Prijave za polaganje prijemnog ispita na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu završavaju se danas, lista prijavljenih kandidata biće objavljena sutra, a kako se navodi na sajtu Fakulteta prijemni ispit će se održati 28. juna.

  Kandidati zainteresovani za studiranje na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za polaganje prijemnog ispita mogu da se prijave danas do 13.00 sati, a prijemni ispit je iz dva dela.

  Naime, na Učiteljskom fakultetu test iz Provere sklonosti i sposobnosti (govorne, muzičke i fizičke) polagaće se 26. i 27. juna, a oni koji polože polagaće prijemni ispit 29. juna koji sadrži Test iz srpskog jezika i književnosti kao i Test iz opšte kulture i informisanosti.

  Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kako je najavljeno na sajtu fakulteta, rok za prijave za polaganje prijemnog ispita je sutra, a kandidati zainteresovani za studijski program Informacione tehnologije u mašinstvu prijemni ispit iz predmeta Matematika polagaće 28. juna, dok će oni zainteresovani za studijski program Mašinsko inženjerstvo matematiku polagati 29. juna.

  Kako je saopštio Rektorat Univerziteta u Beogradu, tokom prva dva dana prijave za polaganje prijemnog ispita, osim Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, prema preliminarnim podacima, veliki broj prijavljenih je na Ekonomskom fakultetu (1.935), Pravnom (1.397) i Elektrotehničkom (1.215).

  Slede Građevinski fakultet sa 1.170 prijavljenih kandidata, Farmaceutski (1.160) i Medicinski sa 990 zainteresovanih budućih studenata.

  Za Arhitektonski fakultet nakon drugog dana prijavilo se 719 kandidata.

  Prema podacima koji su do sada objavljeni na sajtu Univerziteta u Beogradu, na nekim fakultetima ima manje prijava za polaganje prijemnog ispita u odnosu na ukupan broj slobodnih mesta (budžetskih i samofinansirajućih).

  Naime, na Rudarsko – geološkom fakultetu UB do sada se prijavilo 95 kandidata a broj slobodnih mesta je 316, na Poljoprivrednom fakultetu UB broj zainteresovanih kandidata je 310, a broj slobodnih mesta 790.

  Šumarski fakultet UB želi da upiše 110 kandidata, a broj slobodnih mesta je 340, a zainteresovanih za Ekonomski fakultet UB je 1120, na kom je broj mesta 1320.

  Od 1400 mesta na Pravnom fakultetu UB, interesovanje je za sada za pokazalo 877 kanidata , dok je za nešto manje 1393 slobodna mesta na Filološkom fakultetu UB interesovanje pokazalo 474 kandidata.

  Fakulteti na kojima je do sada prijavljeno najmanje kandidata su Fizički fakultet UB – prijemni želi da polaže njih 57, kao i na Fakultetu za fizičku hemiju UB gde se do sada za polaganje prijemnog prijavilo 27 kandidata.

  Vlada Srbije donela je ranije odluku da u akademskoj 2023/24. godini u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih studija na državnim univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, na teret budžeta budu upisana 17.822 studenta, na nivou cele zemlje.

  O trošku države u prvu godinu studijskih programa master akademskih studija može se upisati 6.618 studenata, a na prvu godinu doktorskih akademskih studija njih 954. U odnosu na prethodnu godinu, to je za 169 više. Na strukovne studije, iz budžeta, može se upisati 4.721 student.

  U skladu sa zakonom, autonomijom univerziteta i dozvolom za rad, svaka visokoškolska ustanova donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata.

  Prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnog ispita na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu traje do sutra, a kako je najavljeno, prijemni ispiti će se održavati od 26. do 30. juna, zavisno od fakulteta.

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Danas je Svetski dan volontera

  Odlukom Generalne skupštine UN iz 1985. godine Međunarodni dan volontera obeležava se kao podsećanje na formiranje programa UN za volontere.

  Od 1. februara stižu penzije iz Australije

  Svi oni koji su deo radnog staža ostvarili u Australiji ili Australijanci koji su radili u Srbiji, moći će od 1. februara naredne godine da računaju na isplatu penzije. Naime tada na snagu stupa sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti, potvrdili su u Ministarstvu rada.