• Prošle godine Institutu za neonatologiju donirano više od 300 litara humanog mleka

  Povodom 19. maja, Svetskog dana donacije humanog mleka, Institut za neonatologiju podseća da je Prva srpska banka humanog mleka osnovana u Beogradu u tom Institutu 2009. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prošle godine Institutu za neonatologiju donirano više od 300 litara humanog mleka
  Foto: Unsplash

  Od 24 donorki u 2023. godini Institutu je donirano 309 litara humanog mleka.

  Kako se navodi u saopštenju Instituta za neonatologiju, ta institucija obeležila je i ove godine Svetski dan donacije humanog mleka u svečanoj sali Instituta, kada je organizovano druženje lekara i medicinskih sestara sa majkama donorkama i njihovim bebama.

  U znak zahvalnosti za taj izuzetno humani čin majkama donorkama uručene su zahvalnice i organizovan je prigodan koktel.

  Prva srpska banka humanog mleka obezbeđuje donorsko mleko deci kojoj majčino mleko nije dostupno i na taj način im se obezbeđuje najzdraviji i najprirodniji način ishrane.

  Banka mleka Instituta za neonatologiju funkcioniše po jasno definisanim standardima i preporukama koje su objavile asocijacije banaka mleka u celom svetu, u prvom redu Evropska asocijacija banaka mleka (EMBA) i poseduje savremenu opremu za prikupljanje, obradu, čuvanje i distribuciju mleka.

  Sve majke koje su zdrave, imaju višak mleka i želju da postanu donorke mogu da se obrate Institutu za neonatologiju na broj telefona 011 363 0127 i dobiju detaljnije informacije.

  Kako se navodi, obeležavanje Svetskog dana donacije humanog mleka počelo je u Brazilu 2004. i time se izražava zahvalnost svim majkama koje su donirale svoje mleko bankama mleka svuda u svetu, a sa idejom da se pažnja društva usmeri na važnost humanog mleka i dojenja u zemljama širom sveta.

  Za 20 godina osnovano je preko 600 banaka mleka u više od 60 zemalja sveta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija