• Radite za Novu godinu? Koliko plata po Zakonu mora da vam bude uvećana

  Medicinari, ugostitelji, pojedini trgovci, policajci i drugi biće i 1. i 2. januara na svom radnom mestu, kako bi svi ostali mogli bezbrižno da provedu predstojeće praznike. Duško Vuković iz Saveza samostalmnih sindikata Srbije za N1 kaže da za to mora da im sledi uvećanje zarade.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Radite za Novu godinu? Koliko plata po Zakonu mora da vam bude uvećana
  Foto: Pixabay

  Vuković je u Novom danu TV N1 objasnio da oni koji budu radili na dane državnog praznika, odnosno 1. i 2. januara, za te dane mogu da očekuju uvećanu osnovicu zarade za najmanje 110 odsto.

  Ukoliko imaju kolektivni ugovor sa poslodavcem, možda je njime regulisano da se ta obaveza plaća i više, ali minimalno uvećanje je po Zakonu o radu, 110 odsto, naglasio je Vuković.

  „Oni koji rade u ugostiteljstvu i istovremeno rade i na dan državnog praznika koji je neradni, odnosno započnu 1. januar u noći, onda im se sabiraju procenti kojima je regulsana uvećana zarada za noćni rad od 26 odsto, plus za dan državnog praznika 110 odsto. Dakle, imaće najmanje 136 odsto uvećanu svoju osnovicu“, objasnio je sagovornik N1.

  Po Zakonu se, kao noćni rad, tretira rad u periodu od 22 časa do 6 sati ujutru.

  Vuković je naglasio i da poslodavac prekovremeni rad zaposlenima mora da najavi minimum 24 sata ranije.

  Za poslodavce koji svojim zaposlenima ne budu isplatili uvećanu zaradu, Zakon o radu predviđa kazne.

  „I to se zaista dešava da rade na državni praznik, a nemaju uvećanu zaradu od 110 odsto, i da im se ne plaća prekovremeno“, naveo je Vuković i dodao da radnici u tom slučaju na raspolaganju imaju dve mogućnosti: Ili da pokušaju poslodavcu da na miran način ukažu da nisu dobili uvećanu zaradu i da im se isplati u narednom mesecu, ili da pozovu inspekiju rada.

  U slučaju da se radnik obrati inspekciji rada, potrebno je da pribavi dokaze da mu uvećana zarada nije isplaćena, i onda inspekcija može da naloži poslodavcu da isplati uvećanu zaradu za te dane.

  Kada je reč o onima koji ne rade 1. i 2. januara, Vuković je objasnio da je reč o državnom prazniku koje, kada je o zaradi reč, Zakon tretira kao svaki drugi radni dan, odnosno zarada zaposlenih ostaje ista kao da su tih dana radili.

  Vuković je svim građanima poželeo da im naredna godina bude bolja, ali je izrazio sumnju da će tako biti.

  „Ne očekujem da će biti nešto bolja, i ovo uvećenja minimalne zarade ne može da pokrije egzistencijalne potrebe tročlane porodice. Mi smo nezadovoljni prvo načinom pregovora, ne može jedan uzak krug ljudi da odredi visinu minimalne zarade, a posle fingiramo dijalog“, poručio je.

  Vuković je pozvao građane da se oslobode straha i pridruže se sindikatima, ističući da je Srbija ratifikovala konvencije koje dozvoljavaju slobodu sindikalnog organizovanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]