• Razgovori povodom izložbe “Geometrija praznine” u Salonu Muzeja savremene umetnosti

  U petak, 7. juna i ponedeljak, 10. juna od 18 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti, biće održani razgovori povodom aktuelne izložbe Ane Knežević “Geometrija praznine” u ovom prostoru.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Razgovori povodom izložbe “Geometrija praznine” u Salonu Muzeja savremene umetnosti
  Foto: Bojana Janjić

  U petak 7. juna, u razgovoru o predmetu i doživljaju izložbe kao crtežu u proširenom polju, uz prisustvo umetnice i kustoskinje Une Popović govoriće Vladimir Bjeličić, istoričar umetnosti i kustos, i  Nikola Radosavljević, umetnik koji stvara u oblasti grafike i crteža.

  U ponedeljak 10. juna, impresije o izložbi i radu Ane Knežević predstaviće Ana Knežević, istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja afričke umetnosti, i Jelena Spajić, istoričarka umetnosti i kustoskinja Fakulteta likovnih umetnosti.

  Rad umetnice Ane Knežević predstavlja pomak u istraživanju poimanja energije, relativnog prostora i temporalizacije forme. Na izložbi u Salonu MSU, pored tri VR instalacije “Orbital Resonance”, “Magnetic Flower” i “Sonic Geometry”,predstavljene su i dve svetlosno zvučne instalacije karakteristične za rad Kneževićeve u beogradskoj fazi pre odlaska u Njujork. “Geometrija praznine” referiše na među-prostor dobijen u distanci/razlici između fizičkog prihvatanja jasnih i postojećih elemenata i delanja tela i čula pri uranjanju u konstrusan svet virtualne realnosti.

  Kustoskinja izložbe je Una Popović, kustoskinja Zbirka fotografije, filma, videa i digitalnih medija u Muzeju savremene umetnosti.

  Ana Knežević (Beograd, 1976) interdisciplinarna je umetnica. Kreira svetlosne i zvučne instalacije, crteže i VR instalacije. Od 2017. istražuje nove oblasti koje je uvela VR tehnologija. Dobitnica je CultureHub stipendije i rezidencije u Njujorku 2018. godine kao i nagrade Pollock-Krasner 2017. godine, nagrade CEC ArtsLink u Njujorku 2012. godine i Beogradske nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković 2009 godine. Osim u Srbiji, samostalno je izlagala u Njujorku, Bostonu, Parizu i dr.  Od 2013. godine živi i radi u Njujorku.

  Sponzor izložbe je Wiener Städtische osiguranje.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija